Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg.
© Private

Goed nieuws: in Egypte is student Ahmed Samir Santaway vrijgelaten

Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg. Zijn Gentse vriendin meldt dit op Facebook en het goede nieuws wordt bevestigd door Amnesty Vlaanderen.

Santawy werd in juni 2021 door een speciale staatsveiligheidsrechtbank veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij ‘nepnieuws’ zou hebben gedeeld op sociale media.

‘Blij en opgelucht’

Onder meer de koepel van Vlaamse universiteiten en Amnesty International pleitten voor de vrijlating van Santawy. Op de website van de VRT laat Wies de Graeve, directeur van Amnesty Vlaanderen, weten: Samir heeft samen met twee andere mensen een pardon gekregen, dat is op de Egyptische televisie uitgesproken. ‘We zijn blij en opgelucht, Samir zat vast na onzinnige beschuldigingen. Het bewijst hoe slecht het gesteld is met de mensenrechten in Egypte. Het zou nooit tot een veroordeling mogen komen.’

Geen bewijzen

Santawy’s veroordeling was alleen gebaseerd op sociale-mediaberichten waarin kritiek wordt geuit op mensenrechtenschendingen in Egyptische gevangenissen en op de corona-aanpak van de autoriteiten. Bovendien ontkende Santawy deze berichten te hebben geschreven.

Ahmed Samir Santawy studeerde sociologie aan de Central European University in Wenen, waar hij onderzoek doet naar vrouwenrechten. In december 2020 vloog hij terug naar Egypte voor familiebezoek. In de nacht van 23 januari 2021 vielen gemaskerde en zwaarbewapende agenten zonder huiszoekingsbevel het huis van zijn ouders binnen. Ahmed was niet thuis, zijn broer en vader werden ondervraagd en hun werd duidelijk gemaakt dat Ahmed zich moest melden bij de politie.

Gedwongen verdwijning

Op 1 februari 2021 meldde Santawy zich, waarop hij werd vastgezet. Zijn vader ging verschillende keren langs bij de politie om te vragen waar zijn zoon was, maar hij kreeg geen informatie. Vijf dagen lang was Ahmed zo slachtoffer van gedwongen verdwijning. Hij zegt te zijn geschopt en geslagen terwijl hij werd verhoord over zijn onderzoek naar vrouwenrechten.

Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating.

 

Meer over dit onderwerp