Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg.
© Private

Egypte: student veroordeeld tot 4 jaar cel wegens delen ‘nepnieuws’

De Egyptische student Ahmed Samir Santawy is door een speciale staatsveiligheidsrechtbank veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij ‘nepnieuws’ zou hebben gedeeld op sociale media. De jonge onderzoeker studeert sociologie aan de Central European University in Wenen, waar hij onderzoek doet naar vrouwenrechten.

‘Het is schandalig dat Ahmed Samir Santawy tot 4 jaar achter de tralies is veroordeeld na een onterechte veroordeling op valse gronden door een speciale rechtbank voor staatsveiligheid’, zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Zijn veroordeling is alleen maar gebaseerd op sociale-mediaberichten waarin kritiek wordt geuit op mensenrechtenschendingen in Egyptische gevangenissen en op de corona-aanpak van de autoriteiten.’

Bovendien ontkent Santawy deze berichten te hebben geschreven. ‘Ongeacht wie deze berichten heeft geschreven, is het strafbaar stellen van de verspreiding van informatie gebaseerd op vage concepten zoals ‘fake news’ in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting. Dat wordt gegarandeerd door de Egyptische grondwet en de internationale mensenrechtenwetgeving’, aldus Philip Luther.

Huisvredebreuk en gedwongen verdwijning

In december 2020 vloog Ahmed Samir Santawy terug naar Egypte voor familiebezoek. Hij bleef langer dan verwacht in Egypte. In de nacht van 23 januari 2021 vielen gemaskerde en zwaarbewapende agenten zonder huiszoekingsbevel het huis van zijn ouders binnen. Ahmed was niet thuis, zijn broer en vader werden ondervraagd en hun werd duidelijk gemaakt dat Ahmed zich moest melden bij de politie.

Op 1 februari 2021 meldde Ahmed zich, waarop hij werd vastgezet. Zijn vader ging verschillende keren langs bij de politie om te vragen waar zijn zoon was, maar hij kreeg geen informatie. Vijf dagen lang was Ahmed zo slachtoffer van gedwongen verdwijning. Hij zegt te zijn geschopt en geslagen terwijl hij werd verhoord over zijn onderzoek naar vrouwenrechten.

Ahmed vertelde de aanklager dat hij gedurende deze periode zonder toegang tot zijn familie of advocaat op drie verschillende locaties werd vastgehouden. Pas op 6 februari kwam Ahmed Samir weer op de radar. Hij moest toen verschijnen voor de Hoge Aanklager voor Staatsveiligheid (de SSSP). De autoriteiten vroegen hem vooral naar zijn academisch onderzoek naar islam, vrouwenrechten en abortus. Ze ondervroegen hem ook over een Facebook-groep die kritisch staat tegenover de Egyptische overheid.

Verhuizen naar Gent

Ahmed en zijn Vlaamse verloofde Souheila waren van plan binnenkort naar Gent te verhuizen en er te trouwen. Ze leerden elkaar kennen in Egypte, waar Souheila van haar tiende tot haar 25ste woonde. Zij studeert nu Arabistiek en Islamkunde aan de Universiteit van Gent. Ze wilden deze zomer gaan samenwonen in België. Daarom voeren onze Belgische collega’s nu ook actie voor de vrijlating van Santawy.

Amnesty’s oproep

Tegen uitspraken van Egyptische staatsveiligheidsrechtbanken kan een veroordeelde niet in beroep gaan. De president moet veroordelingen van deze rechtbanken bevestigen. ‘Daarom roepen we de Egyptische president op om de onterechte veroordeling van Ahmed Samir Santawy teniet te doen. Hij moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten’, aldus Philip Luther.

Onderteken hier de oproep van Amnesty International België om Santawy vrij te laten.

Meer over dit onderwerp