Vluchtelingen aan de grens tussen Servië en Hongarije
© Reuters/Laszlo Balogh

EU daagt Hongarije opnieuw voor Europees Hof van Justitie

EU daagt Hongarije opnieuw voor Europees Hof van Justitie

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europese Hof van Justitie vanwege de Stop Soros-wetgeving. Die stelt elke vorm van bijstand aan asielzoekers strafbaar. Mensen die hulp bieden aan vreemdelingen die in Hongarije asiel willen aanvragen, riskeren een celstraf tot een jaar.

Met het besluit maakt de EU duidelijk dat het de intimidatiecampagne van de Hongaarse autoriteiten tegen mensen die zich verzetten tegen xenofobische wetten niet tolereert. De commissie had de regering al twee keer gewaarschuwd over de wet, maar de Hongaarse premier Orbán blijkt daar ongevoelig voor.

Slechte behandeling vreemdelingen

Door het strafbaar stellen van het legitieme werk van activisten en maatschappelijke organisaties die de rechten van migranten en vluchtelingen beschermen, wordt hun belangrijke werk belemmerd.

De nieuwe inbreukprocedure tegen Hongarije vestigt de aandacht op de zeer slechte wijze waarop de autoriteiten omgaan met migranten en vluchtelingen die in Hongarije op zoek zijn naar een veilig bestaan. Zo krijgen afgewezen asielzoekers die zich aan de grens met Servië ophouden niets te eten.

‘Hongaarse veiligheid beschermen’

Op 18 januari 2018 lanceerde de Hongaarse regering een aantal wetsontwerpen – het zogenoemde Stop Soros-pakket – die het werk van mensenrechtenverdedigers en non-gouvernementele organisaties nagenoeg onmogelijk maakt en critici stigmatiseert. De wetten zouden bedoeld zijn om ‘illegale migratie’ tegen te gaan, ‘de grenzen te versterken’ en ‘de Hongaarse nationale veiligheid te beschermen’.

De wetswijzigingen nemen vrijwel alle organisaties en individuen op de korrel die zich inzetten voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers. Of, zoals de Hongaarse autoriteiten dat consequent noemen: ‘massamigratie propageren’. In de praktijk blijken de aanpassingen vooral een verstikking van het maatschappelijk middenveld tot gevolg te hebben.

George Soros

Het Stop Soros-pakket verwijst naar de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros. Met zijn stichting Open Society Foundations (OSF) steunde hij onder meer hulporganisaties.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Hongarije.