General view of the Moria refugee camp on the island of Lesvos, Greece 2018
© © Giorgos Moutafis/Amnesty International

Drie manieren om in actie te komen voor de bewoners van Moria

Drie manieren om in actie te komen voor de bewoners van Moria

Twee grote branden hebben op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingenkamp Moria in as gelegd. De 13.000 inwoners van Moria hebben hun familie, huizen en bezittingen al eens achtergelaten toen ze naar Europa vluchtten. Nu heeft deze brand voor veel mensen alles vernietigd wat ze nog over hadden. Lees hier wat je kunt doen om voor hen in actie te komen.

1. Demonstreer voor de opvang van vluchtelingen

Wat zich afspeelt op Lesbos is een humanitaire ramp. Daartegen wordt zondag in heel Europa gedemonstreerd. Roep aanstaande zondag de Nederlandse regering en de Europese Unie op om de mensen in de Griekse vluchtelingenkampen menswaardig op te vangen en eerlijk over Europa te verdelen.

Wanneer: zondag 20 september van 13.00 tot 15.00 uur

Waar: Jaarbeursplein, Utrecht of kijk of er ook in jouw stad wordt gedemonstreerd

Houd je wel aan de coronaregels: houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje

Zie ook dit Facebook-evenement. 

 

2. Teken de petitie #500kinderen

Amnesty steunt de oproep van #500kinderen aan de Nederlandse regering om meer te doen voor de duizenden kinderen uit landen als Syrië en Afghanistan die moederziel alleen in de kampen leven. Maar Nederland wil slechts 50 kinderen opnemen. Steun de oproep, teken de petitie.

 

3. Teken de petitie van DeGoedeZaak

De petitie van DeGoedeZaak roept de Nederlandse regering op slachtoffers van de verwoestende brand op Moria op te vangen. Moria is het resultaat van ons Europese immigratiebeleid. Toch weigert regering hulp, ook voor de meest kwetsbare mensen. Teken daarom de petitie.

 

Wat is er aan de hand in Griekenland?

Met name door de oorlog is Syrië kwamen vanaf 2015 veel vluchtelingen naar Europa. De Europese Unie besloot de buitengrenzen te versterken, waardoor de vluchtelingen geen kant meer op konden. Lees meer over de uitwassen van het Europese vluchtelingenbeleid.