© Yander Zamora/Anadolu Agency via Getty Images

Cuba: massaprotesten zijn wanhoopskreet naar regering (update)

Cubanen gingen afgelopen zondag spontaan de straat op om te protesteren tegen de erbarmelijke leefomstandigheden. Amnesty International roept de Cubaanse regering op om te luisteren naar de bevolking en iedereen die onterecht is gevangengezet onmiddellijk vrij te laten.

Update 14 juli 2021

Mensenrechtenadvocaten van de maatschappelijke organisatie Cubalex hebben een lijst opgesteld met de namen van 136 mensen – voornamelijk activisten en journalisten – die na de protesten zijn opgepakt en van wie niet bekend is waar ze nu zijn. De ngo Prisoners Defenders zegt dat het een lijst van 187 verdwenen personen heeft overhandigd aan de Verenigde Naties. Onder de mensen die willekeurig zijn vastgezet, is ook kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara, die al meerdere malen door Amnesty gewetensgevangene werd genoemd en die pas kortgeleden vrijkwam nadat hij ten onrechte gevangengezet was.

Voor meer actuele informatie over de ontwikkelingen in Cuba, volg deze pagina van Amnesty International met het laatste nieuws in het Engels.

Historisch protest

‘Op een voor Cuba historische dag gingen duizenden mensen de straat op om vreedzaam te demonstreren op meerdere plekken in het land. Zij maakten gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting en dat op vreedzame vergadering’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. ‘Het is onacceptabel dat de Cubaanse regering decennialang de bevolking deze rechten heeft ontzegd en dit ook nu nog blijft doen.’

Amnesty International ontving verontrustende berichten over internetstoringen, willekeurige arrestaties en excessief geweld door de politie, die onder meer schoot op demonstranten. Ook zou er een lange lijst zijn van vermiste personen.

Opruiende retoriek

‘In plaats van de bevolking te onderdrukken, hebben de Cubaanse autoriteiten de plicht om het recht op vreedzame demonstratie te beschermen. President Miguel Díaz-Canel gebruikt opruiende retoriek over “oorlog” en confrontatie. Dat creëert een sfeer van geweld tegen de mensen die eisen dat hun regering verantwoording aflegt en dat zij gebruik kunnen maken van hun mensenrechten’, aldus Erika Guevara-Rosas.

‘De regering van Díaz-Canel moet luisteren naar de maatschappelijke eisen van haar burgers. Zij hebben te maken met een economische crisis, tekorten aan voedsel en medicijnen en een ineenstortend gezondheidssysteem dat ook niet goed reageert op de coronacrisis. Daarnaast leven ook nog steeds de historische eisen voor eerbiediging van het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering.’

Meer over dit onderwerp