De soundtrack van het verzet #2: Maatschappijkritische Cubaanse rap 

los aldeanos
Los Aldeanos.

Voor maatschappijkritische muziek moest je in Cuba aan het begin van deze eeuw bij de rapgroep Los Aldeanos zijn. De formatie, bestaande uit de MC’s Bian (El B) en Aldo (El Aldeano), ageert in nummers als ‘El rap es guerra’ (Rap is oorlog), ‘Libertad de expresión’ (Vrijheid van meningsuiting) en ‘Es solo un sueno’ (Het is maar een droom) tegen het regime, het gebrek aan vrijheid en het schenden van mensenrechten.

De Cubaanse autoriteiten kunnen dat maar matig waarderen: optredens worden verboden en de muziek is niet te koop. In de documentaire Viva Cuba libre: rap is war (2012) is te zien hoe de politie de rappers meeneemt naar het bureau als ze op weg zijn naar een optreden buiten Havana. In 2009 worden de rappers in verlegenheid gebracht als blijkt dat hun Servische muziekpromotor zonder dat zij het weten wordt betaald door de Amerikaanse overheid. 

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Tips zijn welkom. Mail naar wordtvervolgd@amnesty.nl.  Zie hier meer over protestsongs en de YouTube-afspeellijst.

Meer over dit onderwerp