Afro-trots op Cuba

Bad Hair Cuba
© Nuria López Torres

 

‘Zwarte vrouw te koop, onlangs bevallen […], uitstekende wasvrouw en strijker […], jong, gezond […] en heel nederig.’ Deze advertentie uit de tijd dat Cuba een belangrijk onderdeel vormde van de trans-Atlantische slavenhandel, staat in groot contrast met de zelfverzekerde vrouw die erboven is afgebeeld. 

Het beeld is onderdeel van de serie Bad Hair, waarmee de Catalaanse fotograaf Nuria López Torres in de prijzen viel bij de Global Peace Photo Award 2023. Nog altijd is er sprake van veel racisme op Cuba en wordt er met ‘bad hair’ gerefereerd aan het haar van zwarte Cubanen. Maar de laatste jaren is Afro-haar een middel geworden voor de nazaten van tot slaaf gemaakten om hun Afrikaanse identiteit op te eisen. Torres combineert beelden uit de koloniale tijd met portretten van nu, voornamelijk van vrouwelijke activisten en muzikanten uit de hiphopscene.   

Meer dan een miljoen Afrikanen werden tussen de zeventiende en negentiende eeuw tot slaaf gemaakt en tewerkgesteld op Cubaanse suikerplantages. Toen de Spanjaarden de slavernij in 1886 afschaften, werden nog eens 100 duizend contractarbeiders uit China ‘geïmporteerd’. Ook die invloeden zijn terug te zien als je kijkt naar de kimono en het porseleinen serviesgoed. 

Bekijk ook