Protest in de Verenigde Staten tegen de inperking van het recht op abortus
© Andrew Cabnallero-Reynolds/AFP/Getty Images

Coronapandemie geeft staten niet het recht om toegang tot abortus te beperken

De Amerikaanse staat Texas heeft plannen aangekondigd om het recht op abortus in te perken om verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan.

‘Het is beschamend dat Texas het coronavirus wil gebruiken als dekmantel om reproductieve rechten te beperken,’ zegt Tarah Demant van de Amerikaanse Amnesty-sectie. ‘De enige persoon die mag beslissen of een abortus “essentieel” is, is de zwangere, niet de staat Texas. Bovendien mag abortus onder geen enkele voorwaarde strafbaar worden gesteld.’

Onveilige abortus maakt vrouwen kwetsbaar

Door abortusklinieken als niet-essentieel te bestempelen, neemt de behoefte aan abortussen niet af. Het beperken van de mogelijkheid een abortus te ondergaan, betekent nog niet dat er ook minder abortussen plaatsvinden. Wel maakt het abortussen onveilig, waardoor mensen kwetsbaarder worden. Deze gevaarlijke praktijk begint helaas een trend te worden: staten als Ohio en Mississippi leggen soortgelijke beperkingen op. Geen enkele regering mag deze pandemie gebruiken als dekmantel om mensenrechten in te perken.

 

 

Meer over dit onderwerp