Raman Pratasevisch gedwongen om om de Belarussische staatstelevisie een 'bekentenis' af te leggen
© © Michal Fludra/NurPhoto/Getty

Belarussische journalist uit de cel, maar onder huisarrest geplaatst (update)

Op 23 mei 2021 werd Raman Pratasevich, de oprichter van de Telegramkanalen NEXTA en NEXTA Live, samen met zijn vriendin gearresteerd op het vliegveld van Minsk. Het vliegtuig waarin zij op weg waren naar Litouwen, werd boven Belarus gedwongen om een noodlanding te maken.

Update 22 mei

Op 22 mei 2023 werd bekend dat journalist Raman Pratasevich gratie heeft gekregen. Dat is goed nieuws voor hem. Hij is niet vrijgesproken in een eerlijk proces. Pratasevich werd in mei 2021 gearresteerd nadat het vliegtuig waarin op weg was naar Litouwen boven Belarus gedwongen werd om een noodlanding te maken. Hij had nooit uit het vliegtuig gehaald mogen worden. Op 3 juni 2021 werd op de Belarussische televisie een ‘bekentenis’ van Raman Pratasevich uitgezonden. Volgens Amnesty International hij had wonden aan zijn polsen en werd hij gedwongen zichzelf te beschuldigen en degenen die hem gevangenhouden, te prijzen.

Update 4 mei 2023

Op 3 mei 2023 werd Raman Pratasevich tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld, onder meer vanwege het organiseren van ‘massarellen’, het zwartmaken van president Loekasjenko en het aanzetten tot terreurdaden. Na de presidentsverkiezingen op 9 augustus 2020 gingen de Belarussen massaal de straat op. Ze betwisten de verkiezingsuitslag waarbij president Loekasjenko 80 procent van de stemmen kreeg. Amnesty-waarnemers tekenden verontrustende getuigenissen op van demonstranten die zijn gemarteld in detentiecentra. Ze werden hard geslagen en werden met verkrachting bedreigd.

Bericht van 25 juni 2021

De Belarussische journalist Raman Pratasevich en zijn vriendin Sofia Sapega zitten niet meer in voorarrest, maar zijn onder huisarrest geplaatst. Dat liet de vader van de journalist, Dmitry Pratasevich, vanochtend weten. Hij en zijn vrouw hebben het tweetal nog niet mogen zien.

‘Raman Pratasevich en Sofia Sapega zijn onterecht vastgezet door de regering van Aleksandr Loekasjenko’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Ze zijn onrechtmatig gearresteerd en worden arbitrair vervolgd wegens niet-bestaande misdaden. Het recht zegeviert niet totdat zij onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.’

‘Dit lijkt op een cynisch truc door de Belarussische autoriteiten om ervoor te zorgen dat internationale sancties die volgden op de arrestatie van Raman en Sofia worden opgeheven’, concludeert Marie Struthers. ‘Het afgelopen jaar heeft de wereld met afgrijzen gezien hoe Alesandr Loekasjenko’s regering vreedzame protesten neersloeg met ontegenzeglijk veel wreedheid. Dat het voorarrest is omgezet naar een huisarrest verandert daar niks aan. We herhalen onze oproep richting de internationale gemeenschap om alles te doen om deze mensenrechtencrisis in Belarus te stoppen.’

Noodlanding

Op 23 mei werd Raman Pratasevich, de oprichter van de Telegramkanalen NEXTA en NEXTA Live, samen met zijn vriendin gearresteerd op het vliegveld van Minsk. Het vliegtuig waarin zij op weg waren naar Litouwen, werd boven Belarus gedwongen om een noodlanding te maken.

Het stel werd onder meer aangeklaagd wegens het ‘organiseren van massale rellen’. Ze riskeren tot 15 jaar gevangenisstraf. De beschuldigingen zijn vals en houden verband met de massale vreedzame demonstraties die hardhandig zijn neergeslagen door de autoriteiten. Eind mei en begin juni liet de Belarussische staatstelevisie beelden zien van ‘bekentenissen’ door Raman Pratasevich en Sofia Sapega. Die werden volgens Amnesty International afgedwongen, wat neerkomt op mishandeling volgens internationaal recht.

Onvoorwaardelijke vrijlating

‘We roepen de Belarussische autoriteiten op om Raman Pratasevich en Sofia Sapega onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ze moeten Belarus mogen verlaten als ze dat willen, en als ze besluiten in het land te blijven, moeten de autoriteiten garanderen dat er geen enkele vergeldingsmaatregelen meer zullen komen.’

Meer over dit onderwerp