De Belarussische presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja (m) op een campagnebijeenkomst met Veronika Tsepkalo (l) en Maria Kolesnikova. 
© SERGEI GAPON/ANP

Belarus: onvoorstelbare straf voor oppositieleider na politiek gemotiveerde zaak

Belarus: onvoorstelbare straf voor oppositieleider na politiek gemotiveerde zaak

Vandaag kreeg Syarhei Tsikhanouski, die in mei 2020 werd gearresteerd nadat hij had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het Belarussische presidentschap te horen dat hij 18 jaar de gevangenis in moet. Zijn medewerkers Mikalai Statkevich, Ihar Losik, Artsyom Sakau, Uladzimir Tsyganovichen Dmitry Popov kregen ook gevangenisstraffen opgelegd.

‘De zaak van Syarhei Tsikhanouski is symbolisch voor de repressie die de Belarussische regering heeft ingezet tegen haar eigen volk’, zegt Marie Struthers, Amnesty International’s directeur voor Oost-Europa en Centraal-Azië. ‘Hij werd gearresteerd op verdenking van verzonnen rellen, slechts enkele weken nadat hij had aangekondigd dat hij van plan was zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Zijn vrouw, Svyatlana Tikhanouskaya, die in zijn plaats meedeed, werd gedwongen het land te verlaten nadat ze was lastiggevallen en geïntimideerd door de autoriteiten. Dit is het huidige Belarus, waar degenen die zich verzetten tegen de autoriteiten voor een verschrikkelijke keuze staan: wegkwijnen in de gevangenis of hun vaderland verlaten.’ 

‘Syarhei Tsikhanouski en zijn medewerkers zijn op onwettige gronden vervolgd en moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. De internationale gemeenschap mag hen niet vergeten en moet zoveel mogelijk druk uitoefenen op Minsk om een ​​einde te maken aan hun gevangenschap en de meedogenloze repressie in Belarus.’

Achtergrond

De regionale rechtbank van Homel heeft Syrahei Tsikhanouski vandaag veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan ‘het organiseren van massale rellen’, ‘distributie van materiaal gericht op het aanzetten tot sociale haat tegen vertegenwoordigers van de autoriteiten en wetshandhavingsinstanties’, ‘belemmering van het stemrecht’ en ‘het organiseren van groepsacties die de openbare orde op grove wijze schenden’.

Zijn medewerkers, Mikalai Statkevich, leider van de niet-geregistreerde politieke partij Narodnaya Hramada, Ihar Losik, Artsyom Sakau, Uladzimir Tsyganovich en Dmitry Popov, een Russisch staatsburger, hebben respectievelijk 14, 15, 16, 15 en 16 jaar gevangenisstraf gekregen voor soortgelijke aanklachten.  

Hun proces begon eind juni van dit jaar achter gesloten deuren. Alle hoorzittingen vonden niet plaats in een rechtszaal, maar in het centrum voor voorlopige hechtenis van Homel. Er is geen informatie over de gerechtelijke procedure beschikbaar gesteld. Amnesty International analyseerde hun zaak en concludeerde dat alle aanklachten ongegrond en politiek gemotiveerd zijn.