Belarus moet verblijfplaats gewetensgevangene Maria Kalesnikova bekendmaken

Belarus moet verblijfplaats gewetensgevangene Maria Kalesnikova bekendmaken

Maria Kalesnikova, lid van de Belarussische oppositie, is vanuit haar strafcel met spoed naar de intensive care gebracht om een operatie te ondergaan.

‘De Belarussische autoriteiten moeten onmiddellijk alle informatie vrijgeven over de toestand van Maria Kalesnikova, of haar leven in gevaar is en over haar verblijfplaats’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘De geheimhouding rond gevangenen in Belarus is onaanvaardbaar. Dit toont eens te meer aan wat voor een wreed en ondoordringbaar systeem Aleksander Loekasjenko heeft opgebouwd om mensen te straffen die het aandurven om met hem van mening te verschillen of zijn heerschappij aan te vechten.’

Loekasjenko’s regering zal haar doel niet bereiken om een krachtige stem van vreedzaam protest het zwijgen op te leggen door Maria Kalesnikova in een strafcel gevangen te zetten. De omstandigheden zijn onmenselijk. Kalesnikova mag geen contact hebben met haar advocaat en de buitenwereld.

Achtergrond

Het nieuws over de ziekenhuisopname van Maria Kalesnikova werd op 29 november 2022 bekendgemaakt door het team van de gevangen Belarussische politicus Viktor Babaryka – een medewerker van Kalesnikova. Op dezelfde dag werd de advocaat van Kalesnikova voor de derde keer op rij een bezoek geweigerd. Volgens het team van Babaryka werd Kalesnikova eerder in november in een strafcel geplaatst, een strenge vorm van opsluiting, waarbij je meestal alleen gevangenzit. Er is geen informatie beschikbaar over de redenen voor en de duur van deze bestraffingsmaatregel.

Volgens later verkregen informatie, bevestigd door de advocaat, werd Maria Kalesnikova op 28 november 2022 naar het stadsziekenhuis van Homel vervoerd, waar zij een spoedoperatie onderging en werd zij vervolgens werd overgebracht naar de intensive care.

Op 6 september 2021 veroordeelde de regionale rechtbank van Minsk Maria Kalesnikova en haar medewerker Maksim Znak, lid van de coördinatieraad van de oppositie en medewerkers van de gevangen presidentskandidaat Viktor Babaryka, tot respectievelijk 11 en 10 jaar gevangenisstraf. Dit gebeurde op basis van verzonnen beschuldigingen, waaronder ‘samenzwering om de macht te grijpen met ongrondwettelijke middelen’.

 

Meer over dit onderwerp