In Belarus is Marfa Rabkova, mensenrechtenverdediger en coördinator van de mensenrechtenorganisatie Viasna, veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege deelname aan 'massale rellen'
© Spring96.org

Belarus moet mensenrechtenverdedigers Rabkova en Chapyuk onmiddellijk vrijlaten

Belarus moet mensenrechtenverdedigers Rabkova en Chapyuk onmiddellijk vrijlaten

Op maandag 25 april 2022 begon de rechtbank van Minsk aan de zaak tegen mensenrechtenverdedigers Marfa Rabkova en Andrei Chapyuk en acht medeverdachten.

‘Marfa Rabkova en Andrei Chapyuk zijn het slachtoffer van een golf van onderdrukkingdie Belarus de afgelopen 2 jaar overspoelde in een poging van de autoriteiten om het maatschappelijk middenveld kapot te maken, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Hun zaak weerspiegelt de sombere realiteit in het land, waar kritische ngo’s zijn geslotenen vreedzame demonstranten en mensenrechtenverdedigers willekeurig zijn opgesloten.’

Amnesty’s oproep

Rabkova en Chapyuk hadden nooit aangeklaagd mogen worden. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De Belarussische autoriteiten moeten snel een einde maken aan hun campagne waarbij activisten worden onderdrukt. Alle anderen die al achter de tralies zijn gezet slechts maar vanwege hun mensenrechtenwerk, moeten ook worden vrijgelaten.

Achtergrond

Marfa Rabkova is een mensenrechtenverdediger en coördinator van de mensenrechtenorganisatie Viasna. Ze werd aanvankelijk op 17 september 2020 in Minsk vastgehouden en beschuldigd van het trainen van mensen om deel te nemen aan massale rellen. Eind november 2021 beschuldigden officieren van justitie haar van het aanbrengen van ‘schade aan eigendommen’, ‘vandalisme’ en ‘aanzetten tot haat’, en andere aanklachten. In december 2021 werd Rabkova opnieuw aangeklaagd vanwege ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’. Ze kan hiervoor, en voor andere aanklachten die tegen haar zijn ingediend, tot 12 jaar gevangenisstraf krijgen.

Andrei Chapyuk werd op 2 oktober 2020 opgepakt en beschuldigd van ‘deelname aan massale rellen’ en het aanbrengen van ‘schade aan eigendommen’. Hij kan hiervoor tot 8 jaar cel krijgen.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Belarus.