De 17-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus werd veroordeeld tot 5 jaar in een tuchtkolonie in een proces dat was ontsierd werd door tal van onregelmatigheden.

Belarus, laat minderjarige vrij in afwachting van hoger beroep tegen 5 jaar cel

De 17-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus werd veroordeeld tot 5 jaar in een tuchtkolonie in een proces dat bol stond van de procedurefouten. In aanloop naar zijn hoger beroep roept Amnesty op tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Mikita Zalatarou, die 16 jaar oud was op het moment van het vermeende misdrijf, werd op 11 augustus 2020 gearresteerd en beschuldigd van ‘de organisatie van grootschalige wanorde’ en ‘illegale activiteiten waarbij munitie, bewapening of explosieven zijn betrokken’. Amnesty uitte in een recente openbare verklaring haar bezorgdheid over deze zaak.

Op 22 februari 2021 veroordeelde een rechtbank Zalatarou tot 5 jaar in een tuchtkolonie, een penitentiaire inrichting voor minderjarige gedetineerden. Zijn hoorzitting in hoger beroep is gepland voor vrijdag 23 april.

Repressieve staat

‘De zaak van Mikita Zalatarou herinnert ons opnieuw aan het geweld dat mensen in Belarus te wachten staat – ook minderjarigen – wanneer ze tegenover deze repressieve staat komen te staan’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Zalatarou werd bij zijn arrestatie en tijdens zijn detentie met een elektrische wapenstok geslagen. Hij zat meer dan 6 maanden in voorlopige hechtenis en zit momenteel in eenzame opsluiting. Voor minderjarigen komt dit neer op marteling of een andere wrede, onmenselijke en onterende behandeling. Zalatarou heeft de afgelopen 7 maanden geen onderwijs kunnen volgen.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept in aanloop naar het hoger beroep de Belarussische autoriteiten op Mikita Zalatarou onmiddellijk vrij te laten. We eisen dat zijn recht op een eerlijk proces volledig wordt gerespecteerd, evenals zijn rechten die zijn vastgelegd in het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Meer over dit onderwerp