In Belarus is voormalig presidentskandidaat Viktar Babaryka tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het ‘ontvangen van steekpenningen’
© Ramil Nasibulin/BelTA/TASS/Sipa USA

Belarus geeft voormalig presidentskandidaat 14 jaar gevangenisstraf

Belarus geeft voormalig presidentskandidaat 14 jaar gevangenisstraf

In Belarus is voormalig presidentskandidaat Viktar Babaryka tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het ‘ontvangen van steekpenningen’. Ook kreeg hij een enorme boete opgelegd.

Marie Struthers van Amnesty International noemt het een politiek gemotiveerde straf die het toch al grimmige klimaat van angst en wanhoop in Belarus alleen maar slechter maakt. ‘Mensen die er een afwijkende mening op na houden, worden overstemd, terwijl ze tegelijkertijd met geweld tot zwijgen worden gebracht door een steeds repressievere regering’, zegt Struthers. ‘Viktar Babaryka is het doelwit geweest omdat hij het aandurfde om Alyaksandr Loekasjenko uit te dagen. Nu betaalt hij de prijs voor zijn moed met zijn vrijheid.’

Gewetensgevangene

Amnesty beschouwt Babaryka als een gewetensgevangene, die uitsluitend wordt vervolgd omdat hij op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn mensenrechten, waaronder het vrij uiten van zijn politieke mening. Hij moet, samen met de mensen die gelijk met hem zijn gearresteerd omdat ze zijn presidentiële campagne steunden, onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Achtergrond

Het Hooggerechtshof van Belarus veroordeelde Viktar Babaryka, voormalig hoofd van de Belgazprombank en presidentskandidaat bij de verkiezingen van 2020, tot 14 jaar in een streng beveiligde strafkolonie. Babaryka werd schuldig bevonden aan ‘het op grote schaal ontvangen van steekpenningen, georganiseerd door een groep’. Daarnaast kreeg hij een boete van bijna 50.000 euro en moet hij ruim 15 miljoen euro betalen als ‘compensatie voor de veroorzaakte schade’.

Viktar Babaryka maakte op 12 mei 2020 bekend dat hij zich kandidaat wilde stellen voor het presidentschap, maar zijn registratie werd geweigerd. Slechts een maand later, op 18 juni, werd hij samen met zijn zoon en campagneleider Eduard Babaryka gearresteerd. Eduard Babaryka werd beschuldigd van ‘belastingontduiking’. Zijn zaak bevindt zich nog in de onderzoeksfase.