Advocaat Nasrin Sotoudeh uit Iran is tot 33 jaar cel en 148 zweepslagen veroordeeld voor haar vreedzame mensenrechtenwerk
© Arash Ashourinia

Autoriteiten Iran hebben het gemunt op familiebezit activist Sotoudeh

De zwaar gestrafte Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh wordt getroffen door een nieuwe actie van de autoriteiten: haar geld wordt haar afgenomen.

Op 27 juli liet haar echtgenoot Reza Khandan op Facebook weten dat hij gelooft dat het Openbaar Ministerie een procedure gaat beginnen om het familiebezit van Sotoudeh in beslag te nemen. Het doel is volgens hem ‘de familie financieel te verlammen en economisch onder druk te zetten nu het land zich in een economische crisis bevindt.’ Die crisis is volgens Khandan te wijten aan ‘de incompetentie van de regering en de gevestigde orde’.

38 jaar cel en 148 stokslagen

Nasrin Sotoudeh is veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 stokslagen vanwege haar inzet voor de mensenrechten. Sinds haar bankrekeningen in mei 2020 werden geblokkeerd, heeft Reza Khandan, samen met de advocaat van Sotoudeh, talloze bezoeken gebracht aan de juridische afdeling van hun bank en het kantoor van de aanklager van zowel de Evin-gevangenis als van Teheran. Ze kwamen er desondanks niet achter waarom de rekeningen zijn bevroren. Khandan beëindigde zijn bericht met de volgende verklaring: ‘We zullen niet zwijgen over deze onmenselijke daad.’

Al vaker veroordeeld

Nasrin Sotoudeh (1963) werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Ze werd gevangengehouden in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Amnesty International voerde intensief actie voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. In september 2013 kwam de mensenrechtenadvocaat vervroegd vrij. Ze bedankte daarom iedereen die voor in actie kwam.

Op 13 juni 2018 werd Nasrin Sotoudeh thuis in Teheran weer gearresteerd. Reza Khandan vertelde in een interview met een Iraanse nieuwszender dat zij te horen had gekregen dat ze een gevangenisstraf van vijf jaar moet uitzitten. Zowel Khandan als Sotoudeh wisten niets over deze straf.

Wreedste straf

Later werd Nasrin Sotoudeh nog een keer veroordeeld. Deze keer kreeg ze 33 jaar cel en 148 zweepslagen opgelegd vanwege haar vreedzame activiteiten. Ze verdedigde vrouwen die protesteerden tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Sotoudeh werd onder meer beschuldigd van ‘het aanzetten tot corruptie en prostitutie’, ‘het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier’, en ‘het verstoren van de openbare orde’.

Het lijkt erop dat de autoriteiten van Iran – aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten – de onderdrukking opvoeren.

Ook nu wordt wereldwijd actiegevoerd. Al meer dan een miljoen mensen ondertekenden de oproep tot haar vrijlating.

Nasrin Sotoudeh strijdt al haar hele leven voor mensenrechten in Iran. Ze heeft internationale prijzen gekregen – zoals de Sacharovprijs in 2012 – maar betaalt een hoge prijs voor haar moed.

 

Lees hier de brieven die ze vanuit de gevangenis aan haar kinderen schreef.

Meer over dit onderwerp