Meer dan twintig Venezolaanse politieke gevangenen vrijgelaten na deal VS

Na een Write for Rights-campagne en een gevangenenruil zijn de Venezolaanse arbeidsrechtenactivisten Gabriel Blanco en Guillermo Zárraga samen met 22 andere Venezolaanse politieke gevangenen vrijgelaten en weer veilig thuis.

Guillermo Zárraga en Gabriel Blanco uit Venezuela zijn vrij!
Gabriel Blanco en Guillermo Zárraga uit Venezuela

‘Vandaag is een dag om God en degenen die gebeden hebben voor de gezondheid en vrijheid van mijn vader, ingenieur Guillermo Zárraga, te danken.’

Op 20 december 2023 uitte Diego Zárraga op X zijn dankbaarheid voor de vrijlating van zijn vader Guillermo Zárraga (zie foto). De ingenieur en vakbondsleider in de olie-industrie had drie jaar vast gezeten in een gevangenis 450 kilometer bij zijn familie vandaan. Zárraga kreeg in november 2020 zestien jaar celstraf opgelegd voor vermeende spionage. Hij zou de CIA hebben geholpen de olie-industrie in Venezuela te saboteren, maar bewijs is er niet. Vanwege zijn zwakke gezondheid riepen mensenrechtenorganisaties op tot Zárraga’s vrijlating.

Ook Gabriel Blanco, arbeidsrechtenactivist en hulpverlener, mocht op 20 december als vrij man naar buiten stappen, net als Zárraga en 22 andere politieke gevangenen. Blanco werd in juli 2022 opgepakt wegens ‘criminele samenzwering’. Hij zou plannen gemaakt hebben om Venezuela’s onafhankelijksheidsdag te saboteren, maar voor de aanklacht was geen bewijs. Vrijwilligers van over de hele wereld schreven brieven en drongen aan op de vrijlating van Blanco en Zárraga.

Gevangenenruil

De vrijlating was onderdeel van een gevangenenruil met de Verenigde Staten, die een Colombiaanse zakenman en bondgenoot van de Venezolaanse president Nicolas Maduro gratie hebben verleend. Ook was er sprake van een mogelijke versoepeling van de sancties tegen de Venezolaanse oliesector. In ruil daarvoor heeft Maduro 24 Venezolaanse politieke gevangenen vrijgelaten en tien Amerikanen die vastzaten.

Arbeidsrechtenactivisten krijgen het in Venezuela zwaar te verduren. Onafhankelijke vakbonden worden aan alle kanten dwarsgezeten en activistische leden lopen de kans opgepakt te worden onder valse beschuldigingen.

Inmiddels zijn Blanco en Zárraga weer veilig thuis, al moeten ze zich nog wel om de zoveel tijd melden bij de lokale rechtbank.

Meer verhalen over dit onderwerp