Granfluencer 

© Cristina de Middel/Magnum Photos

Hakken van minstens dertig centimeter hoog, een knaloranje shirt en een heel kort rokje. ‘Granfluencer’ Eriko Yagi (66) omhult en omringt zich alleen maar met spullen die ze zelf mooi vindt. Trots kijkt ze de camera in, geflankeerd door twee glanzende harnassen, in haar huis in Tokio.   

Japanners hebben zo’n beetje de hoogste levensverwachting ter wereld. Tegelijkertijd kampt Japan met lage geboortecijfers. De bevolking vergrijst en de maatschappij zoekt naar een manier om die steeds groter wordende groep senioren een plek te geven. Fotograaf Cristina de Middel legde mensen vast die weliswaar een dagje ouder worden, maar toch volop actief zijn: een zeventigplusser met een bijbaantje als nachtwaker, een danslerares en een mode-influencer.  

Eriko Yagi begon in 2015 foto’s te plaatsen op Instagram (zie @yagieriko), vooral om internationale mode-ontwerpers te bewegen hun kleding ook in Japan te verkopen. In haar posts poseert Yagi uitdagend, op allerlei soorten hoge hakken, vaak met een knalroze koptelefoon op het paars-roze haar. Van jongs af aan was ze bang dat de mensen om haar heen zouden sterven, vertelt ze de fotograaf. Aan die angst wil ze niet toegeven. Ze viert het leven. Met ruim elfduizend volgers als getuige.        

Bekijk ook