Brechtje Keulen

Brechtje Keulen (1987) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2011 werkt ze als journalist aan verhalen over dakloosheid, armoede en mensen zonder verblijfspapieren. Zo volgde ze de groep ongedocumenteerden van We Are Here en onderzocht ze de totstandkoming van de Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen. Haar verhalen verschijnen ook in De Groene Amsterdammer en bij De Correspondent. Daarnaast is ze (hoofd)redacteur van Z!, de Amsterdamse straatkrant. www.brechtjekeulen.nl

 

Artikelen van Brechtje Keulen:

 • Waarom Arjun (7) al zijn hele leven in een azc woont

  De kinderpardonregeling is afgesloten, maar er zijn honderden kinderen in Nederland die niet weg kunnen, maar ook niet kunnen blijven.

  Lees meer
 • Salim (63) kreeg in 1994 een tijdelijke verblijfsvergunning op humanitaire gronden, maar door psychische problemen kwam hij er niet toe om die te verlengen. Nu is hij staatloos.

  Een brief aan de koning: waar is de discretionaire bevoegdheid gebleven?

  Achtergrond 30 november 2021

  Tot 2019 kon in schrijnende asielzaken soms nog een verblijfsvergunning toegekend worden, maar tegenwoordig ontbreekt zo'n instrument.

  Lees meer
 • voormoeders suze zijlstra

  De Voormoeders: een completer beeld van de (vrouwen)geschiedenis

  Cultuur

  Archieven zijn niet neutraal. Het is de geprivilegieerde groep die bepaalt wat wordt vastgelegd en bewaard, is te lezen in De Voermoeders.

  Lees meer
 • Plattegrond van Berbice, met wapens en namen van Nederlandse plantage-eigenaren. Ets en gravure door Jan Daniël Knapp, 1742.

  ‘Het slavernijverleden smeult als een ondergrondse veenbrand’

  Artikel 7 juni 2021

  Hoe moeten we omgaan met het Nederlandse slavernijverleden? Om te beginnen: vertel het verhaal vanuit het perspectief van de slaafgemaakten.

  Lees meer
 • Kijktip: Fly so far

  Cultuur

  In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Hoe ver dat kan gaan zie je in de documentaire Fly so Far, over Teodora del Carmen Vasquez die jarenlang in de gevangenis zat.

  Lees meer
 • Geen staatsburgers, wel stadsburgers

  Reportage 4 februari 2021

  Steden als New York en Barcelona hebben een ‘stadspaspoort’ om de mensenrechten van ongedocumenteerde inwoners te waarborgen. Ook in Nederlandse steden is daar behoefte aan, zeker nu ongedocumenteerden door corona hard zijn geraakt.

  Lees meer
 • nice white parents

  Podcast-tip: Nice White Parents

  Cultuur

  De podcast Nice White Parents gaat niet over waarom zwarte kinderen het minder goed doen op school, maar over waarom witte kinderen het wel goed doen.

  Lees meer
 • Als je jongen én meisje bent

  Cultuur

  In de speelgoedwinkel kijkt Wen Long (9) naar roze barbies en naar legovoertuigen. De wereld is ingedeeld in afdelingen voor jongens en voor meisjes. Maar zij is intersekse, of zoals ze het in de korte documentaire Meisjesjongensmix omschrijft: jongen én meisje.

  Lees meer
 • Máxima Acuña

  Hoe de Peruaanse boerin Máxima vecht tegen een machtig goudmijnbedrijf

  Cultuur

  in 'Maxima' (Movies that Matter Festival) zie je de onuitputtelijke strijd van boerin Máxima tegen het grootste goudmijnbedrijf ter wereld, Newmont Corporation.

  Lees meer
 • Panorama van vluchtelingenkamp Kutupalong aan de zuidoostkust van Bangladesh.

  Rohingya, het volk waarvan Aung San Suu Kyi de naam weigert uit te spreken

  Beeldverhaal

  Lees meer
 • Cultuur

  Cultuur

  Vast om blauwe kleding De Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan wist dat hij zou worden gearresteerd, schrijft hij…

  Lees meer
 • Cultuur

  Cultuur

  Van democratie naar dictatuur Aan schrijvers die in boeken met titels als ‘How democracies die’ waarschuwen voor het gevaar van…

  Lees meer
 • Cultuur

  Cultuur

  In een hedendaagse goelag Protesteren tegen Vladimir Poetin en zijn inmenging in Oekraïne is bepaald niet zonder risico. De Russische…

  Lees meer