Ongehoorzaam

© Evgeny Maloletka/The Information Front 

Een Iraanse vrouw zit op een stoel op een druk plein in Teheran, zonder hoofddoek. ‘Een paar dagen na Mahsa’s dood liep ik langs de Keshavarz Boulevard toen ik een massale menigte mannen en vrouwen, jong en oud, een slogan hoorde zingen die ik nog nooit eerder had gehoord: Vrouw, Leven, Vrijheid. Het verlichtte me, het was ontroerend,’ vertelt ze aan de Iraanse fotograaf Ahmad Halabisaz, eind december. 

Moslimvrouwen over de hele wereld kiezen ervoor hun haar te bedekken om religieuze of culturele redenen. Iraanse vrouwen hebben die keuze niet, althans: niet officieel. Samen met buurland Afghanistan is Iran het enige land ter wereld waar het dragen van een hoofddoek opgelegd wordt door de wet.   

Zonder hoofddoek de straat op gaan kan in Iran levensgevaarlijk zijn. Toch gaan steeds meer Iraanse vrouwen, in strijd met de wet, ongesluierd door het leven. Het niet dragen van de verplichte hoofddoek is symbool komen te staan voor het aanhoudende verzet tegen het regime na de dood van de 22-jarige Jina (Mahsa) Amini in september 2022. Hoewel de regering elk teken van afwijkend gedrag probeert uit te roeien, geeft de Iraanse bevolking zich niet zomaar gewonnen.

Meer over Iran: