Dagmar Oudshoorn
© Jitske Schols

Julia Dontsova: ‘Een land dat met kernwapens dreigt is een slechte buur voor de hele planeet’

Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn staat deze maand haar plek in Wordt Vervolgd af aan Julia Dontsova, een van de Oekraïense Amnesty-collega’s die nu in Nederland verblijven.

Na de Russische invasie van mijn land werd ik uitgenodigd om in Nederland mijn werk voor Amnesty Oekraïne voort te zetten. Nederland is prettig en ik voel me er veilig, maar ik maak me grote zorgen om mijn eigen land. Mijn familie en ik hebben in 2014 ook al Russische agressie meegemaakt, wat het denken aan wat komen gaat bemoeilijkt. Een van de vele dingen die ik ben kwijtgeraakt is het vermogen om aan de toekomst te denken zonder angst of zorgen. Ik hoop dat op een dag weer te kunnen.

Aan het begin van de grootschalige invasie verwachtte ik Russische protesten. Zodra de eerste informatie over de wreedheden en het oorlogsgeweld naar buiten kwam, zodra de eerste verliezen bekend werden gemaakt, zouden mensen in Rusland de absurditeit begrijpen van de hoge prijs die zij betalen. Dat hoopte ik, maar het gebeurde niet. Doordat inwoners van andere landen de taal en de context niet kennen, zien ze niet wat ik zie: dat de meerderheid van de Russen de oorlog openlijk steunt. Hoe moeilijk ook te geloven.

We zijn dicht bij u, dus vraag het ons. Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt

Dit is niet het eerste geval van Russische militaire agressie in de regio. Denk aan Tsjetsjenië, denk aan Moldavië, denk aan Georgië. Het is niet alleen in Oekraïne gevaarlijk. Een land dat in 2022 serieus met kernwapens dreigt, is een slechte buur voor de hele planeet.

Ik heb een belangrijke boodschap voor Nederlanders en Amnesty-leden: blijf op de hoogte, blijf betrokken en steun ons zoveel u kunt. Ik vraag dit omdat ik hier veel vreemde dingen hoorde over de oorlog en Oekraïners van slimme en ontwikkelde mensen die de verhalen van de Russische propaganda napraten. Stel uzelf de vraag: hoe weet ik dit? Controleer de feiten en kies informatiebronnen die u kunt vertrouwen. Nederland heeft aan tienduizenden Oekraïners onderdak geboden, wij zijn dicht bij u, dus vraag het ons. Zolang de oorlog voortduurt.

Julia Dontsova
Amnesty Oekraïne

Lees ook