Domme dingen die dictators doen #16: Leren loslaten

Naast de gruwelijkheden die onder het juk van dictatoriale regimes plaatsvinden, valt er soms, heel soms, ook nog iets (uit) te lachen. Dit keer: Salva Kiir, de dictator van Zuid-Soedan.

Salva Kiir president van Zuid-Soedan
© Wiki Commons

Toen Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk werd, kwam Salva Kiir aan de macht. Sindsdien zijn er in ’s werelds jongste land geen verkiezingen meer geweest. Maar wie de touwtjes strak in handen wil houden, moet ook leren loslaten. Die les nam de nestor van 72 jaar vorig jaar ter harte, toen hij een nieuwe weg plechtig zou openen. Met zijn markante cowboyhoed op het hoofd en zijn hand op de borst luisterde Kiir met andere Zuid-Soedanese notabelen aandachtig naar het volkslied. De ceremonie werd uitgezonden op tv. En dus kon heel Zuid-Soedan meekijken hoe er langs de pijpen van Kiirs broek langzaam twee vlekken ontstonden. Deed-ie het nou in z’n broek?

Toen hij even naar het plasje tussen zijn voeten keek, draaide de camera vlug weg. Tja, een ongelukje kan gebeuren, zou je zeggen, maar de journalisten die het filmden verdwenen in de cel.

Meer domme dingen die dictators doen: