De soundtrack van het verzet #16: Politiek geladen Zimdancehall

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Dit keer: politiek geladen Zimdancehall.

Winky D Zimdancehall Zimbabwe
© GETTY

De Zimbabwaanse zanger Winky D is immens populair in Zimbabwes sloppenwijken, maar niet zo in het presidentiële paleis. Zijn nieuwste album Eureka Eureka is het derde in een reeks politiek geladen albums. Dat is zeker te merken in het nummer ‘Dzimba Dzemabwe’, wat ‘stenen huizen’ betekent en de oorsprong is van de naam Zimbabwe. Op een swingende Zimdancehall-melodie beklaagt Winky D alles wat er mis is in zijn thuisland. ‘Is dit het land waar we voor huilen, voor sterven?’, klinkt het refrein. 

De videoclip toont armoede, honger, gokken, drankzucht en een klein groepje rijken. Een vader verkoopt zelfs zijn dochter voor een ton maïs, een verwijzing naar de mensenhandel in het land. Dat wordt afgewisseld met beelden van de Zimbabwaanse watervallen, beeldhouwkunst en klederdracht. De zittende regering, van dezelfde partij als de overleden dictator Robert Mugabe, is niet blij met Winky D’s werk, dat sterk verweven is met de standpunten van de oppositiepartij. Vorig jaar maart nog werd hij door de politie van het podium gehaald tijdens een show. Toch bracht Winky D in januari gewoon weer een single uit. 

Lees hier meer over protestsongs en beluister het oeuvre van Winky D hier.

Meer protestsongs: