De soundtrack van het verzet #13: Openlijk trans in Ghana

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Dit keer: pride-muziek uit Ghana.

Screenshot van de clip van ‘Wo Fie’, door Angel Maxine
Screenshot van de clip van ‘Wo Fie’, door Angel Maxine.

 

‘Ja, er zijn ook homo’s in jouw familie.’ Dat is de boodschap van ‘Wo Fie’, een aanstekelijk pride-lied uit Ghana. De titel van het nummer komt van de uitdrukking ‘Ebi wo wo fie’, wat vertaald kan worden uit het Akan als: ‘Het gebeurt ook in jouw huis.’ De zangeres, Angel Maxine, is Ghana’s eerste en op dit moment enige openlijke trans muzikant. Seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn in Ghana illegaal sinds het koloniale tijdperk en lhbti-rechten worden voortdurend geschonden. Een wetsvoorstel dat nu in behandeling is zou de lhbti-gemeenschap nog verder criminaliseren.  

Als het wordt aangenomen, kunnen Ghanezen alleen al door te zeggen dat ze queer zijn, in de gevangenis of in een verplichte ‘bekeringstherapie’ belanden. Volgens Angel Maxine worden lhbti-personen in Ghana gebruikt als zondebok, om het volk af te leiden van de grootschalige corruptie. ‘De ministers hoeven alleen met hun vinger naar ons te wijzen om unanieme steun te krijgen. Plotseling vergeten mensen wie hun geld steelt.’

Lees hier meer over protestsongs en beluister de Wordt Vervolgd Protestsong YouTube-afspeellijst

Meer protestsongs: