Activisten West-Papoea vrijgesproken: ‘Wij hebben gewonnen, West-Papoea heeft gewonnen!’

fatia maulidiyanti haris azhar vrijgesproken west-papoea

De Indonesische Fatia Maulidiyanti en Haris Azhar zijn vrijgesproken van een zware en onterechte lasteraanklacht.

De Indonesische activisten Fatia Maulidiyanti en Haris Azhar zijn in januari dit jaar vrijgesproken van een aanklacht van laster tegen de Indonesische minister van Maritieme Zaken en Investeringen, oud-generaal Luhut Binsar Pandjaitan. De minister klaagde Maulidiyanti en Azhar aan nadat ze een video maakten waarin ze de oud-generaal linkten aan militaire operaties in West-Papoea die voordelig waren voor een goudmijnbedrijf waar hij een groot belang in heeft. West-Papoea is al sinds de jaren zestig verwoed in een bloedige onafhankelijkheidsstrijd tegen Indonesië. 

Lees ook: Morgenstervlag West-Papoea ‘Nederland, vergeet de bevolking van West-Papoea niet’ Interview 2 februari 2024   Het was laster, vond Pandjaitan. En laster valt onder het strafrecht in Indonesië. In de strafzaak werd, naast ongeveer 18 miljoen euro, drieënhalf en vier jaar cel geëst tegen respectievelijk Azhar en Maulidiyanti. Volgens Amnesty ­Nederland werd de aanklacht ingediend op grond van een wet die al vaker door de staat is gebruikt om vrijheid van meningsuiting in te perken. Mensenrechtenverdedigers als Azhar en Maulidiyanti, die ieder aan het hoofd staan van een lokale mensenrechtenorganisatie, worden zo de mond gesnoerd, aldus Amnesty in een verklaring. 

Maar de rechter vond dat de video een kern van waarheid bevatte en dus was er geen sprake van laster. Pandjaitan bleek 99 procent van de aandelen te bezitten in het goudmijnbedrijf dat baat had bij de militaire operaties in West-Papoea. Azhar en Maulidiyanti zijn blij dat de rechter dat heeft erkend. ‘Wij hebben gewonnen, West-Papoea heeft gewonnen!’, meldt de site van Azhars organisatie KontraS.

Meer verhalen over vrijheid voor activisten