Na vrijspraak nu ook echt vrijheid voor Venezolaanse landschapsfotograaf

Na een succesvolle Urgent Action-campagne van Amnesty is de Venezolaanse fotograaf Carlos Germán Debíais op 6 juni eindelijk vrij en veilig thuis bij zijn familie.

Debíais laat in november 2021 zijn drone over de baai van Amuay vliegen om het landschap van zijn moederland te filmen. Plotseling wordt zijn dronevlucht onderbroken door het veiligheidspersoneel van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij, die de nabijgelegen raffinaderij beheert. Ze ondervragen hem en kort daarna verschijnen er agenten van het militair contraspionagebureau. Ze nemen hem mee naar hun kantoor.

Diezelfde dag omsingelen busjes met het logo van het contraspionagebureau het huis van de grootouders van Debíais. Zonder bevelschrift vallen ze binnen en nemen ze elektronische apparatuur, camera’s, en mobiele telefoons in beslag. Debíais wordt voor de rechtbank gedaagd en beschuldigd van terrorisme, medeplichtigheid aan het plegen van misdaden, ‘schending van het regime van de natie’ en drugsgebruik. Het openbaar ministerie dient geen enkel bewijs in binnen de wettelijk toegestane periode.

Vrijspraak maar nog niet vrij

Ondanks het feit dat er alleen beeldmateriaal van de baai is gevonden op zijn apparatuur en niets van de raffinaderij zelf, wordt Debíais schuldig bevonden en veroordeeld tot vierenhalf jaar gevangenisstraf. Hij belandt in de beruchte Rodeo II-gevangenis in Caracas, die net als veel andere Venezolaanse gevangenissen wordt bestuurd door gewelddadige bendes. Een rechter spreekt Debíais vrij in april 2022, maar hij zit na zijn officiële vrijlatingsdatum nog tot 6 juni 2023 vast.

Dit soort willekeurige en onwettige opsluitingen van burgers is niet ongebruikelijk in Venezuela. Door het gebrek aan gerechtelijke onafhankelijkheid kan het rechtssysteem worden gebruikt als een onderdrukkingsmiddel door de autoriteiten die hun machtsgreep op de bevolking willen verstevigen.

Wanneer de vrijlating van Debíais eindelijk een feit wordt, drukt hij zijn diepe dankbaarheid uit aan de ‘Amnesty-familie’ en alle mensen die voor hem in actie kwamen.

Meer over dit onderwerp