Vrijlatingen in Egypte: imago oppoetsen?

Op 19 augustus 2023 is de Egyptische dichter en politiek activist Ahmed Douma vrijgelaten. 

Ahmed Douma
© Getty Images
Ahmed Douma.

‘Niets is kostbaarder dan het openen van een nieuw venster naar de wereld… of naar vrijheid. Dat is overal een waarheid, maar vooral hier’, schreef de Egyptische dichter en politiek activist Ahmed Douma tijdens zijn gevangenschap. Op 19 augustus 2023 was het zover en zette hij na tien jaar zijn eerste stappen buiten de gevangenis. Op beelden is te zien hoe een breed lachende Douma werd opgewacht door familieleden, vrienden, lotgenoten en oppositieleden.  

Douma is een van de bekendste gezichten van de Egyptische revolutie. De protestleider werd in 2013 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan de demonstraties. Voordat hij vrij zou komen kreeg hij om dezelfde reden nog eens vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd in een andere zaak. ­Douma zou uiteindelijk een groot deel van zijn tijd in de gevangenis doorbrengen in eenzame opsluiting.  

Zelfs achter de tralies bleef hij schrijven over zijn ervaringen en dromen. Zijn poëziebundel Curly verscheen in 2021 tijdens de Cairo International Book Fair bij uitgeverij El Maraya, maar de verkoop ervan werd door de Egyptische veiligheidsdienst verboden.  

Douma werd vrijgelaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg. En hij is niet de enige. Sinds president Abdel Fattah al-Sisi vorig jaar een nationale politieke dialoog over de toekomst van het land aankondigde, zijn er meerdere prominente politieke gevangenen vrijgelaten. Maar critici wijzen erop dat Egypte op deze manier zijn slechte imago op het gebied van mensenrechten probeert op te poetsen en dat er ondertussen drie keer meer mensenrechtenverdedigers worden opgepakt dan vrijgelaten.  

‘Er is geen échte vreugde totdat ­iedereen is vrijgelaten’, schreef Douma een dag na zijn vrijlating op X (voorheen Twitter).                  

Zie amnesty.nl/wordtvervolgd-douma voor een link naar de Engelse vertaling van Douma’s gedichten.  

Meer over dit onderwerp