Zimbabwaanse oppositieleden vrijgesproken na ruim 500 duizend brieven 

cecilia chimbiri en joanah mamombe vrijgesproken na 500 duizend brieven
© Getty Images

 

De Zimbabwaanse Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe zijn in juni 2023 mede dankzij een grootschalige Write for Rights-campagne vrijgesproken van al hun aanklachten. 500 duizend brieven belandden op de deurmat van de Zimbabwaanse overheid. Ook na de vrijspraak zetten ze hun activisme voort. ‘We zouden ons veilig moeten voelen in ons eigen land’, zei Chimbiri begin november op X, voorheen Twitter. Chimbiri, nu raadslid voor de oppositie, sprak zich uit over de vele ontvoeringen en martelingen door de huidige regering, een erfenis van oud-dictator Robert Mugabe.   

Chimbiri, Mamombe en hun oud-collega Netsai Marova waren in 2020 slachtoffer van zo’n zelfde soort ontvoering. De vrouwen werden gearresteerd tijdens een protest waaraan zij zelf leidinggaven. Vervolgens werden ze ontvoerd, misbruikt en vernederd. Marova wist na het voorval aan verdere vervolging te ontsnappen, maar Chimbiri en Mamombe niet. De druk van de Write for Rights-campagne was dusdanig dat ze werden vrijgesproken.   

Evenals Chimbiri is Mamombe doorgegaan in de politiek. Zij zit in het Zimbabwaans parlement, waar ze vooral falend klimaatbeleid en politieke vervolgingen aan de kaak stelt. Ook Marova is nog actief voor de oppositie. Hun werk is zeker nog niet af, want ondanks Robert Mugabes overlijden in 2019, blijft Zimbabwe nog altijd in de greep van zijn partij.  

Write for Rights 

Ook in actie komen voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn? Doe op 10 december mee met Write for Rights, de grootste briefschrijfactie van Nederland. Voor meer info, klik hier.  

Meer over dit onderwerp