© © Amnesty International Ireland

Onze successen

Een greep uit de eerste zes maanden van 2018

Het eerste half jaar van 2018 zit er alweer op. Tijd om even stil te staan bij onze successen in die zes maanden. Successen die er niet waren gekomen zonder de massale steun van onze achterban. En daar bedanken we iedereen heel hartelijk voor.

4

landen

... voeren de doodstraf niet langer uit

100+

gevangenen

... kwamen vrij

3.500

vrijwilligers

... analyseerden bijna 3.000 beelden om olielekken in de Nigeriaanse Nigerdelta vast te leggen

Anwar Ibrahim uit Maleisië bij zijn vrijlating op 16 mei 2018.
© The Associated Press

Meer dan 100 mensen zijn weer vrij

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim mocht op 16 mei de gevangenis verlaten, net als meer dan 100 andere politieke gevangenen, journalisten, gewetensgevangenen en mensenrechtenverdedigers overal ter wereld.

Lees meer
© © Amnesty International Ireland

Regeringen namen verantwoordelijkheid

Amnesty Ierland voerde jarenlang actie voor een soepeler abortuswetgeving. In mei stemde 66 procent voor die versoepeling, waardoor vrouwen tot 12 weken in de zwangerschap abortus mogen ondergaan.

Lees meer

Bedrijven voelen zich aangesproken

Kort nadat het Amnesty-rapport over schendingen bij de winning van kobalt verscheen – waaronder kinderarbeid – publiceerde autofabrikant Renault een lijst met daarop de kobalt-smelters met wie het zaken doet.

Lees meer
Silhouet van een gesimuleerde executie
© Amnesty International

De doodstraf is verder teruggedrongen

Veertien doodvonnissen in Benin werden omgezet in andere straffen, Gambia stelde een moratorium op executies in en in Guinée werd de doodstraf zelfs helemaal afgeschaft. Ook in het nieuwe wetboek van Burkina Faso komt de doodstraf niet meer voor.

Lees meer
© Anya Hrytsenko

Acties voor gerechtigheid

Amnesty Oekraïne mobiliseerde via sociale media duizenden mensen in reactie op een onterechte aanklacht tegen de vrouwenrechtenactiviste Olena Shevchenko. Gevolg: de rechtszaal zat vol met journalisten, sympathisanten en vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades. Shevchenko werd vrijgesproken.

Lees meer

Massale steun van onze achterban

Omdat Twitter faalt bij het bestrijden van online geweld tegen vrouwen, lanceerden we Troll Patrol, om de trollen op te sporen die vrouwen belagen. In een paar weken tijd hielpen 6.000 vrijwilligers ons om meer dan 500.000 tweets te analyseren. De tweets waren gericht aan vrouwelijke politici en journalisten.

Lees meer
© Gilberte Dhelna

Erkenning voor mensenrechtenverdedigers

Milieuactivist Clovis Razafimalala uit Madagaskar ontving de eerste Citizen Courage Award. De lokale ngo’s die de prijs in het leven riepen werden geïnspireerd door Amnesty’s campagne voor Razafimalala.

Lees meer