Hoe werkt het?

Super dat je voor Amnesty in actie komt. Er zijn veel leuke manieren om geld in te zamelen. Je kunt een sportprestatie laten sponsoren, verkoop je zelfgebakken taart op je werk, of vraag een donatie in plaats van een verjaardagscadeau. Kies iets waar je zelf ook blij van wordt. Hoe je een inzamelingsactie kunt beginnen, leggen we je graag uit. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met Donna van den Muijsenberg: d.vandenmuijsenberg@amnesty.nl. Wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.

Hoe kun je een actie aanmaken?

1. Bedenk met welke actie je geld wilt inzamelen.

2. Bedenk of je alleen of samen met anderen een inzamelactie wilt starten. Met een team kun je een nog groter netwerk benaderen. Bepaal wanneer jouw actie plaatsvindt of hoe lang deze duurt en hoeveel geld je wilt inzamelen. Dan ben je klaar om jouw persoonlijke pagina aan te maken.

3. Kies voor ‘Start je actie’ en vul je gegevens in. Op het volgende scherm kun je aangeven of je dat alleen doet, kies dan ‘individueel’ of samen met anderen, kies dan ‘team’.

4. Maak dan je actiepagina aan. Bedenk een pakkende titel, upload je leukste foto’s en beschrijf waarom jij in actie komt. Vul ook jouw streefbedrag in. Doe eventueel eerst een donatie aan jezelf, want een goed voorbeeld doet goed volgen. Dit is natuurlijk niet verplicht.

5. Trek aandacht en deel jouw pagina met zoveel mogelijk bekenden. Dat kan via e-mail, WhatsApp, Facebook en andere sociale mediakanalen. Vraag familie, vrienden en collega’s om jou te sponsoren via de doneerbutton en bedank ze hier voor. Laat je vrienden weten waarom je juist voor Amnesty in actie komt. Kijk ook bij de tips & trucs hoe je aandacht kunt trekken voor jouw actie.

6. Ga dan aan de slag met het organiseren van jouw actie.

Op je pagina kun je precies zien hoeveel geld je hebt opgehaald. Wij houden je per e-mail ook op de hoogte van de tussenstand en sturen je zo nu en dan een tip om jouw actie tot een succes te maken. Wij zijn super blij met alle donaties die worden gedaan. Het geld dat mensen voor jouw actie doneren, wordt rechtstreeks op de bankrekening van Amnesty gestort. Daar heb je dus geen omkijken naar.


Een actie steunen

Je kunt natuurlijk ook een bestaande actie steunen..

1. Zoek in de zoekbalk de naam van de persoon of actie op die je wilt sponsoren.

2. Klik op ‘doneer nu’.

3. Bepaal zelf hoeveel je doneert.

4. Vul je e-mail adres in zodat je een bevestiging van jouw betaling krijgt.

5. Kies de gewenste betaalmethode.


Lid worden van een bestaand team

Wanneer jij een teampagina hebt aangemaakt kun je teamgenoten uitnodigen. Deel de link naar jouw eigen persoonlijke actiepagina met de mensen die je wilt uitnodigen. Zij hoeven alleen maar te klikken op ‘ik wil in dit team’. Vervolgens kunnen ze zich als teamlid registreren.

Wil jij lid worden van een bestaand team maar kun je de juiste link niet meer vinden?
Ga dan naar het actieplatform, zoek met de zoekfunctie het juiste team en open de pagina. Klik op ‘Ik wil in dit team’.

Elk teamlid maakt een persoonlijke pagina aan en kan met hun eigen pagina sponsors gaan werven.
Op jullie teampagina hebben jullie een perfect overzicht van zowel jullie team, als individuele prestaties.

Teamcaptain
Als teamcaptain kun je via de pagina ‘bewerk mijn team’, alle acties binnen jouw team bekijken. Zodra er nieuwe acties of teamleden worden aangemeld, zie je dat automatisch. Motiveer elkaar!

Ben je er klaar voor? Maak dan nu je eigen actiepagina aan. Wil je eerst nog meer informatie? Bekijk dan onze tips & trucs.

Start je actie Tips en trucs

Een inzamelingsactie starten is eenvoudig

Stap 1

Start je actie

Verzin een actie die bij jou past. Maak eenvoudig je persoonlijke actiepagina aan. Vertel daar op waarom je geld inzamelt voor Amnesty. Maak je pagina persoonlijk met foto’s of video’s.

Stap 2

Vertel het iedereen

Deel je actiepagina via sociale media met zoveel mogelijk bekenden. En vraag hen om jouw actie te steunen. Breng je actie regelmatig onder de aandacht door updates te delen via sociale media.

Stap 3

Zamel geld in en bereik je doel

Via de knop ‘doneer nu’ kunnen mensen jouw actie sponsoren. Bekijk geregeld de tussenstand en communiceer hierover. En ga aan de slag met het organiseren van jouw actie. Veel success!

Start je inzamelingsactie

Tips & trucs

Tip 1: maak jouw actiepagina zo persoonlijk mogelijk

Een actiepagina met een paar persoonlijke foto’s en prikkelende teksten zorgt voor meer donaties. Upload wat foto’s die met jou en jouw actie te maken hebben. En vertel waarom jij de actie bent gestart. Jouw supporters zullen hier benieuwd naar zijn.

Voordat je anderen op de hoogte brengt van je actie, is het aan te raden om alvast een paar donaties te hebben. Vraag je familie en beste vrienden eerst persoonlijk om een donatie. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen.


Tip 2: vertel over jouw actie én maak gebruik van je mobiel en e-mail

Vertel op je werk, school, vereniging, in de kantine en feestjes over de actie die je bent gestart. Mensen kunnen je direct sponsoren: iedereen kan eenvoudig met hun smartphone je actie bekijken en doneren. E-mail je regelmatig mensen? Zet dan de link van je actiepagina met oproep onder je naam/handtekening in al je e-mails zodat iedereen die je mailt de actie ziet.

Je kunt ook per whatsapp mensen wijzen op je actie. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan met veel van je contacten die elkaar kennen. Stel je vraag en verwijs naar je actiepagina. Bedank in deze groep de mensen die aangeven dat ze gaan doneren zodat alle groepsleden dat zien. Hierdoor is de kans groter dat anderen zich ook betrokken voelen en je actie zullen steunen.


Tip 3: plaats regelmatig updates op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn

De actiepagina kan je goed op verschillende manieren delen via sociale media. En vertel op je Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn regelmatig hoe het met je actie gaat. De kracht van een boodschap zit hem in de herhaling… Voorbeelden van statusupdates:

 • Als je meedoet aan een sportevenement, vertel wat over je voorbereidingen.
 • Bedank mensen op je actiepagina als ze een donatie hebben gedaan. Doordat anderen dit zien, zullen ze eerder geneigd zijn om dit ook te doen. Echt, het helpt.
 • Plaats een nieuwsbericht op je actiepagina en deel deze daarna via sociale media.


Tip 4: betrek je donateurs bij je eindsprint!

Ervaring leert dat de laatste twee weken van je actie het meest gedoneerd wordt. Dat is dus de eindsprint voor je actie. Zet dan ook je eindsprint goed in en vraag je donateurs om hulp daarbij. Misschien willen zij je actie wel onder de aandacht brengen via hun sociale media. Want zij zullen ook graag willen dat je het streefbedrag haalt.

Tip 5: benader bedrijven om je te sponsoren

Overweeg om ook bedrijven te benaderen om je te sponsoren. Je werkgever, een goede klant, een fijne leverancier. Als dank kan je daarover een speciaal nieuwsbericht schrijven en verspreiden met hun naam daarin. Ook kan je aanbieden het bedrijfslogo op je actiepagina te plaatsen.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar

Wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken. Neem gerust contact op via d.vandenmuijsenberg@amnesty.nl

Gaat het goed? Laat het ons weten!

Gaat het goed met je actie en heb je daar een bijzonder leuk verhaal bij? Laat het ons weten. Stuur ons een berichtje via d.vandenmuijsenberg@amnesty.nl

Heb je nog tips voor ons?

Wij geven hier tips maar misschien heb jij ook nog goede tips voor iedereen. Heb je tips voor andere actievoerders? Laat het ons weten via d.vandenmuijsenberg@amnesty.nl

Ben je er klaar voor?

Kies één van onderstaande categoriën en start je actie!

Bekijk de actiepagina van mensen die je voorgingen

 • Hetty Bontkes

  Hetty haalde voor haar 50'ste verjaardag € 410 op voor mensenrechten

 • Jolanda Houben

  Jolanda liep hard voor de vrijlating van Nasrin en zamelde € 750 in

 • Sander Oudenhoven

  Liep € 170 bij elkaar In actie voor advocate Nasrin Sotoudeh

 • Karen 50

  Karen zamelde € 550 ter ere van haar 50ste verjaardag

 • Paul en Marieke

  Paul en Marieke zamelden al € 1.210 in!