Collecte
© Amnesty International

Collecteren, wat wil je weten?

Ieder jaar collecteren duizenden vrijwilligers voor Amnesty International. Zonder al deze mensen zou de collecteweek niet mogelijk zijn. Samen zorgen zij ieder jaar weer voor een enorme som geld voor het werk van Amnesty. Hieronder vind je de antwoorden op vaak gestelde vragen over collecteren.

Ik heb mij aangemeld, en nu?


De collecteweek is van 10 tot en met 16 maart 2024. Jouw coördinator of wijkhoofd neemt in februari contact met je op om praktische zaken af te stemmen. Je collectebus, legitimatiebewijs en andere benodigdheden ontvang je eind februari van de coördinator. Mocht je half februari nog niets van je coördinator of wijkhoofd gehoord hebben, neem dan contact op met Amnesty’s Servicecenter: bel (020) 626 44 36 of mail naar collecteservice@amnesty.nl.

Wat doet een coördinator of wijkhoofd?


Een collectecoördinator organiseert de collecteweek in zijn of haar woonplaats en krijgt daar in grote plaatsen hulp bij van wijkhoofden. Dat is een belangrijke rol, want hij of zij zorgt onder meer voor het contact met collectanten, hun rooster en looproute, het uitdelen van materialen en het tellen van de opbrengst. Een wijkhoofd helpt de coördinator als deze een erg groot collectegebied heeft. Lijkt dit je wat? Dan horen we graag van jou!
Eerst meer weten over de verschillende taken? Check de informatie voor coördinatoren en wijkhoofden. Meteen aanmelden kan ook:

Aanmelden als coördinator Aanmelden als wijkhoofd

Hoe kom ik aan mijn collectebus?


Jouw coördinator of wijkhoofd zorgt dat je alle materialen die je nodig hebt tijdig ontvangt. Hij of zij neemt contact op om een afspraak te maken voor het ophalen van je collectebus, legitimatiebewijs en andere benodigdheden. Mocht je half februari nog niets gehoord hebben van je coördinator of wijkhoofd, neem dan contact op met Amnesty’s Servicecenter: bel (020) 626 44 36 of mail naar collecteservice@amnesty.nl.

Moet ik iedere dag in de collecteweek collecteren?


Je collecteert net zo lang en zo vaak als je zelf wilt. Sommige mensen gaan een paar avonden de huizen in hun buurt langs, anderen een paar uurtjes overdag en weer anderen organiseren een collecte op de markt of in het winkelcentrum. De enige beperking: je mag niet op zondag van deur tot deur collecteren. Op zondag mag dat wel bij evenementen die binnen zijn, of in een kerk.

Waar ga ik collecteren?


Met je coördinator of wijkhoofd stem je af in welke straten jij gaat collecteren. Dit kan in je eigen straat zijn, maar als je liever in een andere buurt collecteert is dat ook prima.

Wat is de beste tijd om te collecteren?


De beste tijd om te collecteren is tussen 17 uur en 20 uur, omdat dan de meeste mensen thuis zijn. Als je liever niet alleen ’s avonds de straat op gaat, kun je ook samen met een ander gaan, of uitsluitend overdag. Woensdagmiddag en zaterdag zijn ook goede tijdstippen om te collecteren. Uiteraard kun je dit met jouw coördinator of wijkhoofd bespreken.

Mag ik samen met iemand anders collecteren?


Ja, dit mag en veel mensen vinden het gezelliger om samen met een familielid, buurman/vrouw of vriend(in) te lopen. Je kunt je wensen bespreken met je coördinator of wijkhoofd.

Mogen mijn kinderen ook collecteren?


In de collectevergunning van jouw woonplaats staat de minimumleeftijd om te mogen collecteren. Meestal is dit zestien jaar, soms veertien. Jouw coördinator of wijkhoofd kan de minimumleeftijd opzoeken in de vergunning. Jongere kinderen mogen niet alleen collecteren, wel samen met een volwassene. Potentiële gevers weten het vaak te waarderen dat kinderen meelopen.

Mag ik bij een winkelcentrum/supermarkt/theater collecteren?


Dit zijn vaak goede plekken om te collecteren en meestal is dit ook prima mogelijk. Vraag wel eerst even toestemming.

Hoe werkt iDealQR?


Voor het doneren via iDealQR gebruikt de gever zijn of haar smartphone. Hij of zij scant de QR-code met een bank-app of camera en doneert dan een bedrag naar keuze met iDeal. Bekijk het stappenplan.

Ik heb me opgegeven, maar ik ben verhinderd. Wat nu?


Als je verhinderd bent, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je coördinator of wijkhoofd. Een collectant haalt gemiddeld € 95 op. Wanneer je niet kunt collecteren, missen we deze inkomsten. Misschien kan je op een andere dag of tijdstip collecteren? Zelfs met een middag of avond is Amnesty al heel blij. En eventueel kan je een bijdrage leveren áchter de schermen, met het organiseren, bussen uitdelen, geld tellen en dergelijke.

Het is enorm slecht weer. Wat nu?


Als het regent of erg koud is, is het voor jou misschien minder leuk om te collecteren. Maar weet dat er vaak meer wordt gegeven omdat het gewaardeerd wordt dat je ondanks het slechte weer toch de straat op bent gegaan. Denk ook aan de mensen voor wie je dit doet en pak je zelf goed in. Amnesty is blij met ieder uurtje dat je loopt.

Wat gebeurt er met het ingezamelde geld?


Al het geld dat tijdens de collecteweek wordt ingezameld komt ten goede aan Amnesty Nederland. Amnesty besteedt dit niet aan één bepaald project of aan één bepaalde gevangene. Omdat er voor veel verschillende projecten geld nodig is, wordt de collecteopbrengst over deze projecten verdeeld. Wanneer een Amnesty-groep een collecte-coördinator als lid heeft, dan ontvangt de groep 25 procent van het bedrag dat door alle collectanten uit de groep wordt opgehaald. Extra budget voor activiteiten dus!

Hoe zit het met mijn privacy als ik collectant word?


Amnesty neemt jouw privacy serieus. Je kunt in ons algemene Privacyverklaring lezen hoe we omgaan met jouw gegevens. Daarnaast gelden er voor de collecte wat extra afspraken, deze kun je nalezen in onze Privacyverklaring collecte.

Loop jij ook mee in de aankomende collecteweek?

Aanmelden als collectant