Scott Warren
© Amnesty International

Scott Warren: aardrijkskundeleraar en held

De zuidelijke staat Arizona is het dodelijkste grensgebied van de Verenigde Staten. Bijna 40 procent van de ruim zevenduizend doden die de afgelopen twintig jaar vielen aan de grens met Mexico, vielen in dit gebied. In deze omgeving waagt aardrijkskundeleraar Scott Warren – letterlijk – zijn leven.

Scott Warren hangt 20 jaar cel boven het hoofd voor het uitdelen van water

Namens de organisatie No Mas Muertas (Geen Doden Meer) geeft Warren als vrijwilliger humanitaire hulp aan migranten die via de woestijn de VS binnen willen. Hij zorgt onder meer voor water – juist op die plekken waar velen de uitputting nabij zijn tijdens deze onmenselijke reis. Hij geeft informatie, wijst ze op de gevaren. En als hij een lichaam vindt in de woestijn noteert hij de gps-coördinaten en maakt foto’s. Dat laatste doet hij niet alleen voor de lokale autoriteiten, maar ook voor zichzelf. Hij vindt dat deze mensen erkenning verdienen, een blijk van menselijkheid. Hij neemt een moment van stilte, knielt, en laat wat aarde door zijn vingers glijden. Hij heeft er inmiddels een bescheiden ritueel van gemaakt.

Scott Warren deelt water uit bij een hulppost in de buurt van de Amerikaans-Mexicaanse grens.
© John Moore/Getty Images
Scott Warren deelt water uit bij een hulppost in de buurt van de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Hij doet dit werk al jaren. Tot die 17e januari 2018, de zon was al bijna onder. Warren (36) was aan het werk bij een hulppost in de woestijn, op zo’n 65 kilometer van de grens, toen hij werd opgeschrikt door een konvooi voertuigen. Door het stof zag hij ze al van ver aankomen. Het waren agenten van een speciale anti-smokkeleenheid van de Amerikaanse grenspatrouille. Ze hadden de hulppost al langer in het vizier. Het kon haast geen toeval zijn: No Mas Muertas had juist die ochtend een rapport gepubliceerd, compleet met videobewijs, over de betrokkenheid van de grenspatrouille bij het weggooien van duizenden liters water voor migranten in de woestijn. De video ging al snel viral.

Als Warren een lichaam vindt, houdt hij een bescheiden afscheidsritueel

Warren werd in de boeien geslagen en meegenomen. Een maand later hoorde hij de eis: twintig jaar cel vanwege het bieden van humanitaire hulp aan twee mensen zonder papieren. Op 29 mei begint zijn proces. De arrestatie van Scott Warren is de meest agressieve in een reeks acties tegen grenshulpverleners sinds de verkiezing van Trump. De beschuldiging tegen Warren maakt deel uit van een langetermijnstrategie van de overheid die in het kort hierop neerkomt: humanitaire hulp aan migranten is een misdaad.

Amnesty vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en vraagt alle aanklachten tegen Scott Warren te laten vallen.

Lees het verhaal dat The Intercept maakte over Scott Warren.

Andere helden

Scott Warren is niet de enige die zijn eigen leven op het spel zet om dat van anderen te redden. Giorgos Sophianis en Cedric Herrou doen hetzelfde: ook zij komen in actie voor vluchtelingen.

Giorgios Sophianos
© Amnesty International
GIORGIOS SOPHIANOS is schapenboer op het Griekse eiland Lesbos. Hij woont op een heuvel van waaruit hij het strand kan zien waar de afgelopen jaren vele vluchtelingen aanspoelden. Hij ving de doorweekte, uitgeputte en getraumatiseerde mensen op in zijn stal, gaf ze melk, water en droge kleding. Aan Amnesty liet hij weten trots te zijn op zijn land en hoe de bewoners vluchtelingen hebben verwelkomd. Hij hoopt dat iedereen hetzelfde zou doen als hij. Bekijk het filmpje.

 

Cedric Herrou
© Steven Wassenaar / HH
CÉDRIC HERROU is een Franse olijfboer die sinds 2015 meer dan 250 migranten vanuit Italië naar Frankrijk hielp. De ‘Franse ondergrondse spoorlijn’ werden Herrou’s inspanningen in de media genoemd. Na talloze veroordelingen voor hulp aan migranten om de grens over te steken, besliste het Franse Constitutioneel Hof in juli 2018 dat de acties van Herrou legaal zijn en dat ze vallen onder het onderdeel ‘broederschap’ in de Franse grondwet.

 

Meer over dit onderwerp