© Ed Kashi

Etnisch profileren

Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan ‘witte’ Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is. Etnisch profileren is geen nieuw fenomeen en overigens ook niet een typisch Nederlands verschijnsel. Amnesty maakt zich steeds meer zorgen over etnisch profileren. Een belangrijke reden daarvoor is dat migratie en etnische minderheden in verband worden gebracht met criminaliteit en onveiligheid. En dat is onterecht.

Lees meer
Vier mannen zonder verblijfsrecht die eerst in de Amsterdamse Vluchtkerk woonden. Hier hebben ze onderdak gevonden in de kelder van het Wereldhuis, ook in Amsterdam.
© Elmer van der Marel / Beeldunie

Mensen zonder verblijfsrecht

De vluchtelingencrisis bepaalde in 2016 de politieke agenda. Daardoor was het moeilijker aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten van mensen zonder verblijfsrecht in Nederland. Vaak leven deze ongedocumenteerden onder erbarmelijke omstandigheden op straat, in leegstaande gebouwen of in zelf gecreëerde noodvoorzieningen. En hoewel verblijf zonder geldige documenten in Nederland geen strafbaar feit is, worden ieder jaar onschuldige vreemdelingen gevangengezet in afwachting van de behandeling van hun asielverzoek of uitzetting.

Lees meer