Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Speciale rapporteurs

Speciale rapporteurs bij de Verenigde Naties zijn deskundigen die zijn aangesteld om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp of land en daarvan verslag uit te brengen aan de secretaris-generaal van de VN of de VN-Mensenrechtenraad.

Er zijn en waren speciale rapporteurs, experts en vertegenwoordigers van de VN voor Afghanistan, Burundi, Cuba, Cambodja, de Democratische Republiek Congo, Haïti, Liberia, Myanmar, Noord-Korea, Oezbekistan, Palestijnse gebieden, Somalië, Soedan, Tsjaad en Wit-Rusland. Ook op thema’s zijn er speciale rapporteurs, zoals voor marteling, buitengerechtelijke executies, kinderprostitutie, ontwikkeling, gezondheidsrechten, voedsel, mensenrechtenverdedigers, inheemse volken, onafhankelijkheid van rechters, vrijheid van godsdienst, ontheemden, migranten, armoede, rassendiscriminatiegeweld tegen vrouwen, en kinderrechten. Sinds 1980 is er een werkgroep inzake verdwijningen. De rapporten van deze rapporteurs zijn vaak uitstekende samenvattingen van de omvang en aard van een probleem.

Deze website van de Verenigde Naties biedt een overzicht van alle ‘speciale procedures’ en degenen die daarvoor zijn aangesteld.