Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Speciale rapporteurs

Speciale rapporteurs bij de Verenigde Naties zijn deskundigen die zijn aangesteld om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp of land en daarvan verslag uit te brengen aan de secretaris-generaal van de VN of de VN-Mensenrechtenraad.

In april 2023 waren er speciale rapporteurs van de VN voor veertien landen: Afghanistan, Belarus, Burundi, Cambodja, Centraal-Afrikaanse Republiek, Noord-Korea, Eritrea, Iran, Mali, Myanmar, Bezette Palestijnse Gebieden, Rusland, Somalië en Syrië.

Ook op 46 thema’s zijn er speciale rapporteurs, zoals voor marteling, buitengerechtelijke executies, kinderprostitutie, ontwikkeling, gezondheidsrechten, voedsel, mensenrechtenverdedigers, inheemse volken, onafhankelijkheid van rechters, vrijheid van godsdienst, ontheemden, migranten, armoede, rassendiscriminatiegeweld tegen vrouwen, en kinderrechten. Sinds 1980 is er een werkgroep inzake verdwijningen. De rapporten van deze rapporteurs zijn vaak uitstekende samenvattingen van de omvang en aard van een probleem.

Deze website van de Verenigde Naties biedt een overzicht van alle ‘speciale procedures’ en degenen die daarvoor zijn aangesteld.

Meer over dit onderwerp