Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Gezinshereniging

In het kader van gezinshereniging kunnen migranten in Nederland onder bepaalde voorwaarden hun partners en gezinsleden laten overkomen. De voorwaarden zijn afhankelijk van de verblijfsstatus van de migrant.

Iedereen heeft recht op een gezinsleven. Dat is vastgelegd in internationale verdragen als de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar als ze migreren, raken gezinsleden soms van elkaar gescheiden. Wanneer mensen een verblijfsvergunning krijgen in Nederland, kunnen zij hun partner en kinderen op een veilige manier laten overkomen.

Gezinshereniging in Nederland

Voorwaarde voor gezinshereniging is vaak dat degene die in Nederland verblijft een baan of de zekerheid van een geregeld inkomen heeft. Om gezinshereniging op te eisen kan een beroep worden gedaan op bijvoorbeeld het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (artikel 8: iedereen heeft recht op een gezinsleven).

In 2022 kwamen volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ongeveer 70.250 familieleden voor gezinshereniging naar Nederland. Ongeveer 15 procent van hen is vluchteling. De overige familieleden herenigen omdat hun moeder, vader of partner in Nederland woont of werkt als migrant (en dus niet is gevlucht).

Meer over dit onderwerp