© Twitter @HMahmoudmohmed

Zes keer goed nieuws in één week

Vaak zijn we brengers van slecht nieuws. Maar gelukkig waren er afgelopen week ook positieve doorbraken in zaken waarvoor we ons hebben ingezet. Mede dankzij jullie acties werden activisten vrijgelaten, gevangenisomstandigheden verbeterd en werd een uitzetting voorkomen. Zes keer goed nieuws dat deze week bekend werd.

1. Mensenrechtenverdediger Valentina Cherevatenko vrijgesproken

© © Private

De aanklacht tegen Russische Valentina Cherevatenko is ingetrokken. Zij was de eerste mensenrechtenverdediger die in Rusland op grond van de Buitenlandse Agentenwet werd aangeklaagd. Zij kon tot twee jaar celstraf worden veroordeeld.

Het verhaal achter dit nieuws is zeer opmerkelijk. Lees hier waarom.

2. ‘Homoverdachten’ uit Bangladesh vrijgelaten

Human Rights Are My Pride

Op 21 juli kwamen in Bangladesh vijf mannen die waren aangeklaagd voor een drugsmisdrijf op borgtocht vrij. Waarschijnlijk was de echte reden voor hun arrestatie dat zij verdacht worden van homoseksualiteit. Alle 28 mannen die twee maanden geleden werden gearresteerd tijdens een feest nabij Dhaka zijn nu vrij.

Lees meer over hun vrijlating

3. Uitzetting Ali Feruz uitgesteld

© Vlad Dokshin / Novaya Gazeta

We vroegen je om in actie te komen voor journalist en activist Ali Feruz. Jouw actie had positief resultaat. Hij mag voorlopig niet worden uitgezet naar Oezbekistan. Dit is een positieve stap, maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

Lees meer over zijn huidige situatie

4. Priester Sri Lanka niet langer door politie lastiggevallen

Sri Lankan priest, Father Elil Rajendram, is being harassed by the police over his efforts to help families memorialize their loved ones lost during the armed conflict.
© Amnesty International

Een rechtbank in Sri Lanka heeft geoordeeld dat priester Elil Rajendram niet langer door de politie mag worden verhoord. Rajendram werd herhaaldelijk door de politie ondervraagd en lastiggevallen. Die intimidaties hingen samen met de inzet van Rajendram voor families die hun naasten willen gedenken die vielen tijdens de burgeroorlog die van 1983 tot 2009 op het eiland woedde.

Lees meer

5. Omstandigheden gevangen journalist Azerbeidzjan verbeterd

De journalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan zit vast voor verzonnen aanklachten.

Een week nadat we actie voerden voor de kritische onderzoeksjournalist Aziz Orujov uit Azerbeidzjan is zijn situatie verbeterd. Hij mag naar buiten en bezoek ontvangen van zijn familie. We voeren nog steeds actie voor zijn vrijlating.

Lees meer

6. Egyptische gewetensgevangene vrijgelaten

© Twitter @HMahmoudmohmed

De Egyptische mensenrechtenverdediger Tarek Hussein werd op 27 juli vrijgelaten. De politie hield hem veertig dagen lang zonder aanklacht of contact met de buitenwereld gevangen. Hij werd opgesloten in overvolle, onhygiënische cellen met slechte ventilatie, waar hij rottend eten kreeg. Hussein is weer herenigd met zijn familie.

Lees meer

Blijf op de hoogte van de belangrijkste spoedacties

Meld je aan!