© Twitter @HMahmoudmohmed

Egyptische gewetensgevangene vrijgelaten

De Egyptische mensenrechtenverdediger Tarek Hussein werd op 27 juli vrijgelaten. De politie had hem veertig dagen lang zonder aanklacht gevangengehouden. Hussein is herenigd met zijn familie.

Tarek Hussein werd op 17 juni thuis in Caïro opgepakt door de politie, die beweerde dat hij veroordeeld was in zestien rechtszaken. Een dag later beval de aanklager hem op borgtocht vrij te laten, maar de agenten sloegen dat bevel in de wind. Ze hielden hem twaalf dagen vast zonder contact met de buitenwereld en mishandelden hem.

Hussein vertelde Amnesty dat hij dagenlang werd opgesloten in overvolle, onhygiënische cellen met slechte ventilatie, waar hij rottend eten kreeg. Hij werd telkens overgeplaatst tussen drie gevangenissen, drie politiebureaus en negen rechtbanken door heel Egypte.

‘Een kleine prijs voor een vrij en sterk Egypte’

Hussein: ‘Mensenrechten verdedigen is geen misdrijf, ons vreedzaam uiten is geen misdrijf. Dit zijn onze rechten en geen cadeautje van de regering. Ook als de regering opkomen voor de mensenrechten een misdrijf vindt, blijven we ermee doorgaan. De echte misdrijven zijn marteling, gedwongen “verdwijning”, en het mishandelen van politieke tegenstanders. Als we door ons mensenrechtenactivisme in de gevangenis belanden, dan is dat slechts een kleine prijs die we betalen voor een vrij en sterk Egypte.’

Dank aan wie hem steunde

‘Dank aan iedereen die me steunde tijdens mijn gevangenschap. Jullie solidariteit maakt gewetensgevangenen sterker. Jullie activisme is net zoveel waard als het activisme van mensenrechtenverdedigers.’