© Vlad Dokshin / Novaya Gazeta

Uitzetting Ali Feruz uitgesteld

Vandaag besloot een Russische rechter dat journalist en activist Ali Feruz voorlopig niet mag worden uitgezet naar Oezbekistan. Dit is een positieve stap, maar zijn situatie blijft zorgwekkend.

Feruz werd op 1 augustus in Moskou opgepakt door de Russische autoriteiten met het doel hem uit te zetten. Een Russische rechter heeft bepaald dat dat voorlopig niet zal gebeuren. Hij volgt hiermee de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat bepaalde dat Feruz niet mag worden uitgezet zolang het Hof zijn zaak behandelt. Hoewel dit een positieve stap is, baart zijn situatie grote zorgen. Feruz zit nu vast in een uitzettingsgevangenis in Moskou, ondanks dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd en daar mishandeld is. Het kan nog maanden, misschien wel jaren duren voordat het Hof tot een eindoordeel komt.

Actie

Amnesty voerde sinds vorige actie tegen zijn uitzetting naar Oezbekistan, waar hij een groot risico loopt vervolgd en gemarteld te worden. In vijf dagen tijd werden ruim 4400 e-mails naar de Russische autoriteiten verstuurd met de oproep hem niet uit te zetten. Ook werd er diplomatieke druk uitgeoefend.

Vervolging in Oezbekistan

Ali Feruz, die officieel Choedoberdi Noermatov heet, is openlijk homo, mensenrechtenactivist en correspondent voor de onafhankelijke krant Novaya Gazeta. Feruz ontvluchtte Oezbekistan in 2009, nadat hij gearresteerd en gemarteld werd door veiligheidstroepen in Oezbekistan. Die wilden dat hij informant werd. In 2011 kwam hij in Rusland terecht, waar hij herhaaldelijk asiel aanvroeg. Rusland weigerde om hem een vluchtelingenstatus te geven, ondanks het sterke bewijs dat hij in Oezbekistan slachtoffer wordt van marteling en andere mensenrechtenschendingen.