Man laat een deel van een wapen zien dat werd gebruikt bij aanvallen op burgerdoelen in Sanaa, Jemen in 2015.
© Amnesty International

Wapenbedrijven houden te weinig rekening met mensenrechten

Terwijl de grootste wapenbedrijven ter wereld zich opmaken voor een grote wapenbeurs die tussen 10 en 13 september in Londen wordt gehouden, toont een nieuw Amnesty-rapport aan dat bedrijven als Airbus, BAE Systems en Raytheon hun wettelijke verplichting om mensenrechtenschendingen te voorkomen en aan te pakken (due diligence) niet nakomen. De betreffende bedrijven moeten er voor zorgen dat hun producten niet gebruikt worden voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in bijvoorbeeld Jemen of Syrië.

Voor ‘Outsourcing Responsibility’ nam Amnesty International contact op met 22 wapenbedrijven en vroeg hen uit te leggen hoe zij zich houden aan hun verplichting volgens internationale standaarden om mensenrechten te respecteren. Geen van de 22 bedrijven kwam met een bevredigend antwoord en 14 van hen reageerden helemaal niet.

‘De rol van wapenbedrijven tijdens dodelijke conflicten zoals in Saudi-Arabië is al veel te lang de olifant in de kamer. Terwijl landen als het Verenigd Koninkrijk terecht voor de rechter verschijnen voor hun roekeloze wapendeals, komen wapenbedrijven tot nu toe weg met hun winstgevende leveranties’, aldus Amnesty International.

‘Geen van de 22 bedrijven waar we contact mee opnamen was in staat aan te tonen dat rekening werd gehouden met mensenrechten bij hun leveringen. Niet alleen toont dit een grote mate van desinteresse in de menselijke kosten van hun leveringen, maar deze bedrijven en hun topmensen kunnen mogelijk ook worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Terwijl de mensenrechtenverplichtingen van staten om de internationale wapenhandel te reguleren goed is geregeld in het Wapenhandelverdrag, wordt de cruciale rol van bedrijven die militaire goederen en diensten leveren vaak over het hoofd gezien.

Meer over dit onderwerp