Leden en supporters van Amnesty International demonstreren tegen de aanwezigheid van de NSO Groep op de International Security Expo in Londen, 28 september 2021.
© Amnesty International

VS: stap voorwaarts tegen misbruik van spyware

Een Amerikaanse rechtbank heeft het Israëlische spywarebedrijf NSO Group bevolen documenten en code met betrekking tot de beruchte Pegasus-spionagesoftware aan WhatsApp over te dragen. De uitspraak maakt deel uit van een lopende rechtszaak, waarin WhatsApp beweert dat de spyware van NSO Group is gebruikt om 1400 van zijn gebruikers aan te vallen.

In een reactie zei Donncha Ó Cearbhaill van Amnesty International:

“Deze beslissing brengt ons een stap dichter bij de verantwoordingsplicht van NSO Group jegens 1.400 WhatsApp-gebruikers. Zij waren het doelwit van Pegasus-spionagesoftware, net als talloze andere mensen over de hele wereld. Dit gerechtelijk bevel geeft een duidelijk signaal af aan de surveillance-industrie dat ze niet ongestraft misbruik van spyware kan blijven toestaan.”

“De beslissing van de rechtbank is een positieve ontwikkeling is. Tegelijkertijd is het teleurstellend dat NSO Group de identiteit van haar klanten, die verantwoordelijk zijn voor deze onwettige praktijken, geheim mag blijven houden.”

Amnesty’s Security lab

“NSO Group zegt dat het Pegasus alleen verkoopt aan geautoriseerde overheidsklanten. Ons Security Lab heeft de enorme schaal van het gebruik van Pegasus tegen mensenrechtenverdedigers en journalisten over de hele wereld gedocumenteerd. Het is van groot belang dat degenen die het doelwit zijn van Pegasus te weten komen wie de spyware tegen hen heeft ingezet, zodat ze een schadevergoeding kunnen eisen.”

Achtergrond

Deze positieve ontwikkeling volgt op soortgelijk nieuws in de afgelopen weken in Polen en Spanje. Daar wordt geprobeerd om via parlementaire en gerechtelijke onderzoeken de waarheid te achterhalen achter talloze gevallen van het misbruik van Pegasus-spyware tegen politieke tegenstanders. 

Meer over dit onderwerp