Een vrouw in de stad Karaj in Iran demonstreert tegen de hijab-wetten.
© White Wednesdays Campaign

Vrouwen in Iran aangevallen vanwege verzet tegen de hijab

Iedere dag worden vrouwen in Iran aangevallen door de zedenpolitie en pro-regeringsknokploegen vanwege hun verzet tegen de vernederende hijab-wetten.

Dat blijkt uit filmpjes van de incidenten die mensenrechtenverdedigers op sociale media posten. De daders lijken steeds ruwer op te treden in een reactie op het feit dat vrouwen met de filmpjes de openbaarheid zoeken.

Mascara afvegen

Vrouwen in Iran worden routinematig en willekeurig staande gehouden door de zedenpolitie. Die beledigt en bedreigt hen, beveelt hen om hun hoofddoek naar voren te trekken om hun haar te bedekken, of geeft hun tissues om hun mascara af te vegen. Vrouwen worden vaak fysiek aangevallen; ze worden in het gezicht geslagen, krijgen klappen met de wapenstok, worden geboeid en in politiebusjes geduwd.

Rechtvaardiging van geweld

‘De hijab-wetten in Iran zijn niet alleen mensonterend en discriminerend, maar ze worden ook gebruikt om het geweld tegen vrouwen en meisjes te rechtvaardigen,’ zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Onder internationaal recht zijn deze brute aanvallen een schending van hun recht op bescherming tegen wrede, onmenselijke en vernederende behandeling.’

38 jaar cel, 148 zweepslagen

In het afgelopen jaar zijn de autoriteiten van Iran steeds hardhandiger gaan optreden tegen vrouwenrechtenverdedigers die protesteren tegen de hijab-wetten. Het schokkendste, meest recente voorbeeld daarvan is de zaak van de prominente mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh, die onlangs tot 38 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen werd veroordeeld, deels vanwege haar verzet tegen de hijab-wetten.

Lees het uitgebreide Engelstalige nieuwsbericht van 11 maart met diverse links naar video’s van de aanvallen.