President Donald Trump
© Getty Images

Voorstel Trump om immigratie stop te zetten is onverdraagzaam en xenofoob

Voorstel Trump om immigratie stop te zetten is onverdraagzaam en xenofoob

De Amerikaanse president Trump wil alle immigratie naar de Verenigde Staten stopzetten. Het zou een tijdelijke maatregel zijn die volgens de president nodig is om banen te beschermen en het land te verdedigen tegen het coronavirus.

Volgens Joanne Lin van Amnesty USA  stuurt de president met deze nog onduidelijke maatregel de boodschap dat hij de pandemie misbruikt om zijn politiek van onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat verder uit te bouwen. ‘We zijn één land en we kunnen de verspreiding van het coronavirus op geen enkele manier aanpakken zonder de inspanningen van immigranten die essentieel werk verrichten. Ze werken in de gezondheidszorg, de thuiszorg, in supermarkten en de voedselindustrie, terwijl ze tegelijkertijd moeilijk toegang krijgen tot zorg en andere diensten,’ zegt Lin.

Beschuldigende vinger

‘Terwijl de Verenigde Staten de meeste coronabesmettingen in de wereld hebben, zijn maatregelen die volgens deskundigen nodig zijn om verspreiding van het virus in te dammen, zoals toegang tot tests en zelfisolatie, door president Trump bespot en ondermijnd. Als de president de verspreiding en het aantal sterfgevallen wil beperken, is dit het moment om naar gezondheidsdeskundigen te luisteren en niet met de vinger naar immigranten te wijzen,’ zegt Lin. Eerder al greep Trump de coronacrisis aan als reden om de migrantenstroom vanuit Midden-Amerika aan te pakken. Ook sloot hij in maart alle visum-afdelingen van Amerikaanse ambassades.

Terugdringen immigratie

President Trump probeert al lange tijd legale en illegale immigratie terug te dringen. Meteen na zijn aantreden ondertekende hij wat in de volksmond ‘het moslimverbod’ is gaan heten, waarbij mensen uit moslimlanden, die volgend Trump een terrorismerisico zouden vormen, de VS niet meer mochten inreizen. In januari dit jaar breidde hij het aantal landen die een terrorismerisico opleveren uit, waardoor onder meer mensen uit Nigeria de VS niet meer in kunnen. Het rapport van Amnesty USA The Mountain is in Front of Us and the Sea is Behind Us beschrijft het discriminerende beleid van Trump waardoor nauwelijks meer vluchtelingen uit Libanon en Jordanië opgenomen worden, terwijl die landen enorm veel mensen opvangen. Amnesty heeft ook gedocumenteerd hoe Trumps beleid waarbij immigrantengezinnen gescheiden worden, in sommige gevallen gelijkstaat aan marteling zoals het gedefinieerd is in de Amerikaanse en internationale wetgeving.