Protesten na de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, 9 augustus 2020
© Valery Sharifulin/TASS via Getty Images

VN-Mensenrechtenraad moet escalerende mensenrechtencrisis in Wit-Rusland onderzoeken

In antwoord op de steeds verder uit de hand lopende mensenrechtencrisis in Wit-Rusland spreekt Amnesty International vandaag de VN-Mensenrechtenraad toe. Zij vraagt de raad om de mensenrechtenschendingen te onderzoeken die zijn begaan tijdens de demonstraties tegen de verkiezingsuitslag en om verdachten die betrokken zijn bij het geweld ter verantwoording te roepen.

Amnesty gebruikt het spoeddebat ook om de jarenlange weigering van Wit-Rusland aan de orde te stellen om medewerking te verlenen aan de Mensenrechtenraad en de door de raad aangestelde Speciale Rapporteur voor Wit-Rusland.

Mensenrechtensituatie slechter dan ooit

‘Wit-Rusland heeft te lang en zonder dat dit consequenties had de medewerking aan de Speciale Rapporteur kunnen weigeren, ondanks het vele bewijs van schendingen van mensenrechten. De situatie is nu slechter dan ooit sinds het land dertig jaar geleden onafhankelijk werd, zegt Mary Struthers van Amnesty International.

Het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties moet een duidelijke boodschap geven aan de internationale gemeenschap dat mensenrechtenschendingen zoals we die de laatste weken in Wit-Rusland gezien hebben onacceptabel zijn. De Mensenrechtenraad moet een onderzoek instellen naar deze schendingen en zoveel mogelijk druk op Wit-Rusland uitoefenen zodat de verantwoordelijken berecht worden.

Achtergrond

Op 26 augustus vroegen Amnesty International en zestien andere internationale en Wit-Russische mensenrechtenorganisaties de VN-Mensenrechtenraad om onmiddellijk in actie te komen vanwege de mensenrechtencrisis in Wit-Rusland en om de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land te onderzoeken.

In de maanden voor de presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020 en in de weken daarna gebruikten de Wit-Russische autoriteiten veel geweld tegen demonstranten. Honderden demonstranten werden gearresteerd, geïntimideeerd en lastiggevallen.

Waarnemers van Amnesty documenteerden het politiegeweld tegen demonstranten na de verkiezingen. Er is veel bewijs, onder meer uit getuigenverklaringen, van buitensporig politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, mishandeling en marteling van gevangenen en het fabriceren van bewijs tegen leidende activisten, zoals recent tegen Maryia Kalesnivaka.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Wit-Rusland.

Meer over dit onderwerp