Strop
© Amnesty International

Virginia schaft de doodstraf af

De Amerikaanse staat Virginia heeft de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam heeft een wetsvoorstel ondertekend dat de doodstraf in de Commonwealth afschaft.

‘We verwelkomen dit nieuws’, zegt Kristina Roth van Amnesty International USA. ‘De doodstraf is onomkeerbaar, ineffectief, en heeft geen afschrikwekkende werking op misdaad. De manier waarop de doodstraf wordt uitgevoerd is pijnlijk, gewelddadig en onmenselijk. En in de VS worden vooral gemeenschappen van kleur disproportioneel geraakt door de doodstraf. Het gebruik van de doodstraf als straf is ouderwets, heeft fundamentele problemen en moet voor eens en altijd stoppen.’

Virginia is de 23e staat in de Verenigde Staten die de doodstraf heeft afgeschaft. Het is bovendien de eerste zuidelijke staat die deze stap zet. Virginia is recordhouder als het gaat om executies in de Amerikaanse geschiedenis en heeft een verleden van het willekeurige gebruik ervan tegen zwarte mensen. Een zwarte verdachte in Virginia heeft een drie keer zo hoge kans de doodstraf te krijgen als het slachtoffer wit is dan wanneer het slachtoffer zwart is.

Federale executies

Vanaf 2020 heeft de regering Trump 13 federale executies uitgevoerd, dit na een stop van 17 jaar. Hiermee kwamen de problemen rondom de doodstraf ook weer naar boven, zoals bijvoorbeeld de discriminerende werking ervan en het feit dat mensen met geestelijke beperkingen worden geëxecuteerd.

Hopelijk volgen meer Amerikaanse staten het voorbeeld van Virginia en schaffen de doodstraf af.

Altijd en overal tegen de doodstraf

Amnesty International is in alle gevallen tegen de doodstraf. Waarom kun je hier lezen.

 

Meer over dit onderwerp