Actie voor Taner Kiliç in Den Haag

Veroordeling oud-voorzitter Amnesty Turkije is een schande

In Istanbul is Taner Kılıç veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. De oud-voorzitter van Amnesty Turkije is schuldig bevonden aan deelname aan een terroristische organisatie. Volgens de rechter was Kılıç lid van de in Turkije verboden beweging van imam Fethullah Gülen. Het enige dat hij gedaan heeft, is opkomen voor de mensenrechten.

Tegelijk met Kılıç werden ook andere mensenrechtenverdedigers veroordeeld. Oud-directeur van Amnesty İdil Eser, Günal Kuşun en Özlem Dalkıran kregen 25 maanden gevangenisstraf opgelegd vanwege het ‘helpen van de terroristische organisatie van Gülen’. Volgens Andrew Gardner van Amnesty International is er geen enkel bewijs tegen de veroordeelden. Kılıç, Eser, Kuşun en Dalkıran gaan tegen hun veroordeling in beroep. Zolang het beroep loopt, hoeven ze niet de gevangenis in.

Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan en Şeyhmus Özbekli werden vrijgesproken.

‘Karikatuur van gerechtigheid’

‘Vandaag zijn we getuige geweest van een karikatuur van gerechtigheid. Dit vonnis is niet alleen een verpletterende klap voor de veroordeelden en hun families, maar voor iedereen die gelooft in gerechtigheid en mensenrechtenactivisme in Turkije,’ zegt Andrew Gardner van Amnesty International.

De beslissing van de rechtbank is onthutsend. Tijdens twaalf rechtszittingen is elke bewering ontmaskerd als ongegronde laster. De uitspraak van de rechtbank tart de logica en laat zien dat dit proces, dat drie jaar duurde, een politiek gemotiveerde poging is om onafhankelijke stemmen het zwijgen op te leggen.

‘Deze zaak was een lakmoesproef voor het Turkse rechtssysteem. Het is tragisch om te zien dat opkomen voor de mensenrechten wordt gecriminaliseerd. We blijven onze vrienden en collega’s steunen terwijl ze deze uitspraken aanvechten,’ zegt Gardner.

‘Lidmaatschap terroristische organisatie’

Tijdens de zaak in november 2019 vroeg de openbaar aanklager Taner Kılıç schuldig te verklaren aan ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu en Nejat Taştan aan het ‘willens en wetens helpen van een terroristische organisatie’. Voor Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi en Peter Steudtner werd vrijspraak gevraagd.

Kılıç werd op 6 juni 2017 opgepakt. Tien andere activisten, onder wie de toenmalige directeur van Amnesty Turkije İdil Eser, werden een maand later gevangengezet. Acht van hen zaten vier maanden vast en werden in oktober 2017 op borgtocht vrijgelaten. Taner Kılıç werd na veertien maanden cel in augustus 2018 op borgtocht vrijgelaten.

Mislukte staatsgreep

Op 15 juli 2016 vond in Turkije een mislukte staatsgreep plaats. In de dagen na de couppoging werd een klopjacht van ongekende omvang geopend op mensen die worden beschuldigd van banden met president Erdoğans aartsrivaal Fethullah Gülen, die in Amerika verblijft. Volgens de president zou Gülen achter de staatsgreep zitten. Na de couppoging werden bijna 90.000 mensen vastgezet. Meer dan 110.000 mensen werden uit hun functie ontheven of ontslagen, onder wie politieagenten, rechters, openbaar aanklagers, advocaten, academici en anderen. Zo’n 165 mediakanalen werden onder dwang gesloten.

Meer over dit onderwerp