Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte is een van de mensen voor wie tijdens Write for Rights 2019 wordt geschreven

‘Verdwenen’ Egyptenaar Ezz El-Din weer opgedoken

‘Verdwenen’ Egyptenaar Ezz El-Din weer opgedoken

Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte was sinds 11 juni 2019 spoorloos verdwenen. Op 26 november 2019 verscheen hij opeens voor de Supreme State Security Prosecution (SSSP), een speciaal onderdeel van het Openbaar Ministerie.

Ezz El-Din zegt dat hij in de tussentijd is gemarteld om hem te dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). Hoewel Ezz El-Din sinds 11 juni 2019 in hechtenis zit, verklaarde het Bureau voor Nationale Veiligheid dat hij pas op 25 november werd gearresteerd en ontkende het dat hij gedwongen verdwenen was.

Opgepakt voor zijn activisme

Ibrahims arrestatie en gedwongen verdwijning hebben waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij is gespecialiseerd in woonrecht en onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. Ook legt hij dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen en het Egyptische beleid voor stadsplanning. Ibrahim is sinds 2016 de vijfde persoon die is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF.

De officier van justitie ondervroeg Ibrahim Ezz El-Din naar aanleiding van beschuldigingen van het ‘bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van een terroristische groepering’ en de ‘publicatie van valse informatie die de nationale veiligheid ondermijnt’. Hij werd toegewezen aan zaak 488/2019 van het SSSP, die betrekking heeft op het anti-regeringsprotest in maart 2019.

Gedwongen verdwijningen

‘Verdwijning’ is het gevangenzetten van mensen door of met instemming van de overheid, maar zonder een officiële erkenning van de detentie. Gedwongen verdwijningen komen vaker voor in Egypte. Honderden activisten en critici zijn onder president El-Sisi op geheime locaties vastgehouden, zonder contact met een advocaat of familie en zonder tussenkomst van een rechter.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten op Ibrahim Ezz El-Din onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tijdens Write for Rights, Amnesty’s jaarlijkse wereldwijde schrijfactie op 10 december, is Ezz El-Din een van de mensen voor wie we actievoeren.