Venezuela, agent schiet op demonstranten
© AFP via Getty Images

Venezuela: nieuw rapport van VN-onderzoeksmissie bevestigt systemische straffeloosheid

‘De VN-onderzoeksmissie in Venezuela bevestigt dat misdrijven tegen de menselijkheid ongestraft blijven als er niet wordt gezocht naar alternatieve rechtsmiddelen’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International.

‘Amnesty en een groot deel van het Venezolaanse en internationale maatschappelijk middenveld gaven dit al eerder aan. De regering van Nicolás Maduro gebruikt het gerechtelijk apparaat al jaren om andersdenkenden te onderdrukken. Het is dus onwaarschijnlijk dat het de slachtoffers en hun families de waarheid, gerechtigheid en genoegdoening kan bieden.’

Internationale rechtsmiddelen nodig

‘Er is dringender dan ooit behoefte aan internationale rechtsmechanismen om slachtoffers in Venezuela te ondersteunen, zoals het bureau van de aanklager van het Internationaal Strafhof. Dat misdrijven tegen de menselijkheid ongestraft zouden kunnen blijven, zou de internationale gemeenschap moeten aanzetten om ernstige mensenrechtenschendingen te voorkomen. De diepe humanitaire en mensenrechtencrises in Venezuela veroorzaakt de op een na grootste vluchtelingencrisis ter wereld’, zegt Guevara-Rosas.

Meer over dit onderwerp