Protestbord tegen de detentie van Osman Kavala uit Turkije
© OZAN KOSE / AFP

Turkije: verzoek om vrijlating Osman Kavala verworpen

Het verzoek om vrijlating van Osman Kavala is door het Turkse Hooggerechtshof verworpen. De voormalige directeur van de culturele organisatie Anadolu Kültür zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest.

Kavala werd op 18 oktober 2017 opgepakt, onder meer vanwege ‘pogingen om de constitutionele orde omver te werpen’. Kort na zijn arrestatie begonnen regeringsgezinde media een smaadcampagne. Ze maakten gebruik van gelekte informatie uit het onderzoek tegen Kavala en meldden dat hij ondervraagd was over banden met de vermoedelijke organisatoren van de mislukte staatsgreep in juli 2016.

Gezipark-protesten

Later berichtten deze media dat Kavala de Gezipark-protesten in Istanbul had gefinancierd en geprobeerd had ook in andere steden demonstraties te ontketenen. In 2013 protesteerden honderdduizenden mensen tegen de plannen om in het park een winkelcentrum te bouwen. Niet veel later keerden de demonstranten zich tegen het beleid van de regering-Erdoğan.

Mogelijk levenslang

Tegen Kavala en vijftien anderen eiste de openbaar aanklager een levenslange gevangenisstraf zonder uitzicht op vrijlating. De uitgeweken hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, Can Dundar, en acteur Mehmet Ali Alabora behoren tot de medebeklaagden. De rechtszaak zal op 24 en 25 juni 2019 worden voortgezet.

De organisatie Anadolu Kültür zet zich in om diverse groepen binnen Turkije nader tot elkaar te brengen en zoekt ook contact met buurland Armenië.

 

Lees het artikel over Osman Kavala in het mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.