Vlag Tunesië

Tunesië, stop vervolging van bloggers die de corona-aanpak bekritiseren

Tunesië, stop vervolging van bloggers die de corona-aanpak bekritiseren

De Tunesische autoriteiten moeten onmiddellijk twee bloggers vrijlaten. Zij werden vorige week gearresteerd omdat ze in filmpjes op sociale media kritiek leverden op de coronamaatregelen van hun regering. De bloggers mogen niet worden vervolgd, vindt Amnesty.

De twee bloggers werden vorige week vastgezet. In online video’s suggereerden ze dat de Tunesische regering mensen die door de coronacrisis niet rond kunnen komen niet genoeg compenseert. Ook lieten ze weten dat zij te weinig doet aan het tekort aan voedingsmiddelen. De twee worden nu aangeklaagd voor ‘het beledigen van overheidsfunctionarissen’, ‘onruststoken’ en smaad.

Video van protest

Anis Mabrouki deelde op 13 april op Facebook een video van een mensenmenigte die voor het kantoor van de burgemeester van de stad Tebourba de financiële bijstand eisten die de regering had beloofd. Een dag later ontving hij een dagvaarding. Weer een dag later moest hij voor de rechter verschijnen en werd hij gevangengenomen. Op 30 april is er weer een hoorzitting in zijn zaak.

Video over slechte voedseldistributie

De vrouwelijke blogger en politiek activist Hajer Awadi plaatste op 12 april een video op Facebook. Daarin sprak ze over de bewijzen die ze had verzameld over corruptie door de regering en de slechte distributie van voedsel in haar regio in het noordwesten van Tunesië. Ze zei ook dat politieagenten haar en haar oom hadden beledigd en bedreigd toen ze aangifte gingen doen van corruptie. Een uur nadat ze de video online had gezet, werden Awadi en haar oom gearresteerd. Ze kunnen een jaar gevangenisstraf en een boete krijgen.

Wat Amnesty vindt

Juist tijdens de coronapandemie is het belangrijk dat iedereen vrije toegang heeft tot informatie. Mensen arresteren die kritiek hebben op de overheidsaanpak van de pandemie is daarom het laatste dat de Tunesische autoriteiten zouden moeten doen.