Tunesië: Algerijnse vluchteling ontvoerd, gedeporteerd en nu in Algerijnse gevangenis

Tunesië: Algerijnse vluchteling ontvoerd, gedeporteerd en nu in Algerijnse gevangenis

De Tunesische autoriteiten moeten grondig onderzoeken hoe de Algerijnse activist Slimane Bouhafs werd ontvoerd en gedwongen werd uitgezet naar Algerije waar hij nu vastzit. Amnesty International roept de Algerijnse autoriteiten op om Bouhafs onmiddellijk vrij te laten.

Bouhafs kreeg in 2020 de vluchtelingenstatus van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Tunesië. Hij vluchtte naar dit buurland nadat hij twee jaar onterecht had vastgezeten in Algerije. Door een presidentieel pardon kwam hij vrij en kon hij vluchten. Volgens internationaal recht moet Tunesië vluchtelingen beschermen en mag het hen niet terugsturen naar een land waar zij vervolging vrezen, zoals in het geval van deze Algerijnse activist.

Facebook-commentaar

Bouhafs zat in Algerije vast wegens gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Hij had een commentaar op Facebook gezet dat beledigend zou zijn voor de Islam. Zijn familie vreest dat de activist in de gevangenis risico loopt op slechte behandeling omdat hij eerder ook al werd mishandeld in gevangenschap.

‘Na twee jaar onterecht in een Algerijnse cel te hebben gezeten, vluchtte Slimane Bouhafs naar Tunesië op zoek naar veiligheid,’ zegt Amna Guellali van Amnesty International, ‘maar het lijkt erop dat hij niet ver genoeg buiten het bereik was van de Algerijnse regering.’

‘De Tunesische regering is mede verantwoordelijk voor Bouhafs’ lot en moet laten weten wat haar aandeel is in zijn ontvoering en terugkeer naar Tunesië. Zijn deportatie valt onder de noemer refoulement en dit zet een extreem zorgelijk precedent. Volgens internationaal recht mag niemand naar een land worden teruggebracht waar hij of zij risico loopt op vervolging of mensenrechtenschendingen.’

Ontvoerd door mannen in burger

Een familielid vertelde Amnesty dat Slimane Bouhafs in de middag van 25 augustus 2021 werd ontvoerd in de wijk Hay Tahrir waar hij woont. Buren zagen hoe drie mannen in burger uit een zwarte auto stapten en naar zijn appartement gingen. Ze dwongen de activist naar buiten, een van de mannen droeg een koffer waar waarschijnlijk zijn bezittingen in zijn zaten. Na hun vertrek deden de buren volgens het familielid meteen aangifte bij de politie.

Vier dagen lang wist de familie niet waar Bouhafs was en vreesde zij dat hij was ontvoerd door de Algerijnse of Tunesische autoriteiten, of door een gewapende groepering. Op 29 augustus begreep zijn familie via informele contacten dat hij in hechtenis zat op een politiebureau in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Op 1 september verscheen hij voor de onderzoeksrechter van het Sidi M’hamed-tribunaal in Algiers en werd hij in voorlopige hechtenis genomen voor zes aanklachten die niet zijn bekendgemaakt.

Opheldering

Noch de Tunesische, noch de Algerijnse autoriteiten hebben een verklaring afgelegd over Slimane Bouhafs’ arrestatie of veroordeling. Ook hebben zij niet verduidelijkt of hij op verzoek van de Algerijnse regering is uitgeleverd.

In een officiële reactie zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR ‘ernstig bezorgd te zijn over berichten over de gedwongen uitzetting van een door de UNHCR in Tunesië erkende vluchteling naar zijn land van herkomst.’ De organisatie neemt de berichten serieus en gaat om opheldering vragen bij de autoriteiten.