Doodstraf
© Amnesty International

Tsjaad schaft doodstraf af

Goed nieuws: Tsjaad schaft de doodstraf volledig af. Sinds 2017 kon de straf er al niet meer gegeven worden voor alle misdrijven behalve terrorisme, nu is de afschaffing volledig.

Op 28 april stemde het parlement van Tsjaad unaniem voor volledige afschaffing van de doodstraf. ‘Een krachtig, positief signaal op het gebied van de mensenrechten’ noemt Tity Agbahey van Amnesty International dit besluit. ‘Het is hoopgevend te constateren dat de Tsjadische autoriteiten, ondanks de moeilijke veiligheidssituatie waarin ze verkeren door aanvallen van de gewapende groepering Boko Haram, de aanbevelingen van de Verenigde Naties ter harte nemen.’

Amnesty’s oproep

In augustus 2018 werden in Tsjaad nog vier mensen ter dood veroordeeld voor de moord op een winkelier. Amnesty roept de autoriteiten op alle doodstraffen onmiddellijk om te zetten en het Tweede Protocol bij het VN-verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten te ratificeren.

Een wrede straf

Hoe langer hoe meer landen schaffen de doodstraf in wet of praktijk af. En ook het aantal executies neemt wereldwijd af. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen omdat het een schending is van het recht op leven, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het is de meest wrede, inhumane en vernederende straf.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.

Lees ons jaarlijkse rapport over de doodstraf.